veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Tarvitsetko kansainvälistä ajokorttia? Näillä vinkeillä hakeminen onnistuu

Tarvitsetko kansainvälistä ajokorttia? Näillä vinkeillä hakeminen onnistuu
19.3.2019

Kansainvälinen ajokortti on usein tarpeen, jos aikoo autoilla Euroopan ulkopuolella. Mutta kumpi kahdesta korttityypistä kannattaa valita?

Kansainvälisiä ajokortteja myöntää Suomessa Trafin valtuuttamana Autoliitto. Korttia tarvitaan, jos aikoo ajaa autolla esimerkiksi Australiassa, Uudessa-Seelannissa tai Thaimaassa. Esimerkiksi autovuokraamo saattaa edellyttää vuokraajalta kansainvälistä ajokorttia.

”Kirjoitamme myös USA:han paljon kortteja, vaikkei siellä kansainvälinen ajokortti olekaan pakollinen. Jos tapahtuu esimerkiksi kolari, silloin kansainvälisestä ajokortista on varmasti hyötyä”, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo.

Autoliitto suosittelee hankkimaan USA:han kansainvälisen ajokortin, vaikka USA:ssa kelpaisi myös lyhennelmä suomalaisesta ajokortista, eli nk. USA-liite.

Tarkista, kumpi kortti kelpaa kohdemaassa

Kansainvälisiä ajokortteja on saatavana joko vuoden tai kolmen vuoden mittaisina. Vuoden 1949 kortti on voimassa enintään vuoden, kun taas vuoden 1968 kortti on voimassa kolme vuotta. Nimet viittaavat näinä vuosina solmittuihin kansainvälisiin tieliikennesopimuksiin.

Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa tarkistaa, kumpi korteista on voimassa maassa, jonne matka suuntautuu. Esimerkiksi Brasiliassa vuoden kortti ei kelpaa, mutta kolmen vuoden kortti on pakollinen. Sen sijaan Japanissa tilanne on juuri päinvastoin: vuoden kortti on pakollinen, mutta kolmen vuoden kortti ei kelpaa. Jos maassa kelpaavat sekä vuoden että kolmen vuoden kortit, silloin voi vapaasti päättää, kumman kortin hankkii.

Mikä kortti käy missäkin maassa, selviää kansainvälisiä ajokortteja myöntävän Autoliiton verkkosivuilta täältä

Kansainvälisen ajokortin lisäksi matkaan pitää ottaa mukaan myös suomalainen ajokortti.

Hae korttia postitse tai käy paikan päällä

Kansainvälisen ajokortin saa Autoliitosta joko lähettämällä hakemuksen postitse tai käymällä paikan päällä jossain Autoliiton viidestä palvelupisteestä. Hakemusta varten tarvitaan passikuva, valokopio voimassa olevasta ajokortista sekä ajokortti.
Vuoden voimassa oleva kortti maksaa 29 euroa ja kolmen vuoden kortti 39 euroa.

”Meidän toimitusaika on noin viikko, mutta siihen pitää laskea postitusaika vielä päälle, eli kortin hankkimiseen on hyvä varata aikaa”, Suokonautio-Hynninen sanoo.
Tosin maksamalla ”pikakäsittelylisän” kortin saa jopa päivässä. Ennen kansainvälisen ajokortin myöntämistä tarkistetaan virallisista rekistereistä, että hakijalla on voimassa oleva ajokortti.

Kansainvälisen ajokortin voi saada Autoliitosta vain henkilö, jolla on vakinainen asuinpaikka Suomessa tai muualla kuin EU/ETA valtioissa.

”Jos hakijalla on suomalainen ajokortti, mutta Ruotsissa vakinainen asuinpaikka, silloin hänen pitäisi hakea Ruotsista kansainvälistä ajokorttia”, Suokonautio-Hynninen sanoo.

Outi Airaksinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti