veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Tänä viikonloppuna tutkaillaan kottaraisia – kevätseurannassa perinnemaisemat

Tänä viikonloppuna tutkaillaan kottaraisia – kevätseurannassa perinnemaisemat
11.3.2022

Luonto-Liiton helmikuussa alkanut perinteinen kevätseuranta jatkuu tänä viikonloppuna. Yksi keväällä 2022 seurattavista lajeista on kottarainen, joka on varhainen kevätmuuttaja. 

Kottaraisen lisäksi havaintoja voi tehdä myös kiurusta, töyhtöhyypästä ja laulujoutsenesta, josta on jo tehty havaintoja jopa Jyväskylässä.

Vaikka lunta on edelleen koko maassa, on kevätseurantaan tullut jo ensimmäisiä havaintoja leppäkertuista ja kekomuurahaisista, joita lämpö on herätellyt pesistään.  

Kevätseurannan teemana perinnemaisemat

Tänä keväänä seurannan teemana ovat perinnemaisemat. Perinnemaisemia ovat esimerkiksi erilaiset niityt, kedot, hakamaat ja laidunalueet.

Suomessa perinnemaisemat kuuluvat kaikkein uhanalaisimpiin ympäristöihin. Niissä elää neljäsosa Suomen uhanalaisista lajeista, Luonto-Liitto kertoo tiedotteessaan.

Tänä keväänä seurattavia teemalajeja ovat kottaraisen lisäksi keto-orvokit, kullerot, kimalaiset, kuovit ja perinnemaisemissa laiduntavat lehmät ja lampaat. 

Teemalajien lisäksi havainnoidaan tuttuja lajeja kuten esimerkiksi leskenlehtiä, leppäkerttuja, lepakkoja ja sitruunaperhosia. Seurattavia vakiolajeja on kaikkiaan 41.

Havaintojen lisäksi toivotaan arviota siitä, oliko laji runsas vai harvalukuinen.

Maaliskuun kevätseuranta-viikonloput ovat 12.–13.3. ja 26.–27.3. Havaintoja kerätään kahden viikon välein. Viimeinen seuranta-viikonloppu järjestetään 4.–5.6.

KEVÄT! Kevättä on seurattu vuosittain 1960-luvun alusta lähtien.  Luonto-Liitto on vastannut kampanjasta vuodesta 1976. Havainnot on tallennettu Luonnontieteelliseen keskusmuseoon eli Luomukseen vuodesta 1993 lähtien. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti