veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Talviuintikausi on täällä taas – pipo päähän ja pulahdus veteen

Talviuintikausi on täällä taas – pipo päähän ja pulahdus veteen
21.10.2022

Syksy ja viilenevät vedet tarkoittavat myös talviuintikauden alkamista. Monilla talviuintipaikoilla kausi avataan perinteisesti lokakuussa. 

Syksy on hyvää aikaa talviuinnin aloittamiselle, kun lämpötilaerot eivät ole yhtä suuria kuin myöhemmin talvella.

”Keholla ja mielellä on vielä aikaa totutella muutokseen ennen talven pakkasia”, sanoo Suomen Ladun ulkoilulähettiläs ja aktiivinen talviuinnin harrastaja Anna Valli tiedotteessa.

Kahdeksan vinkkiä talviuimarille, näin uit turvallisemmin

  1. Varustaudu uima-asulla, päähineellä, jalkineilla sekä halutessasi käsineillä. Älä mene uimaan yksin.
  2. Liiku rauhallisesti, sillä kulkureitit ja portaat voivat olla liukkaat.
  3. Lämmittele hyvin ennen veteen menoa esimerkiksi lyhyellä jumpalla. Jos menet suoraan saunasta uimaan, anna kehon viilentyä ennen uintia.
  4. Hengitä rauhallisesti veteen mennessä, kylmä vesi saattaa aluksi aiheuttaa vaaratonta hengen salpautumista.
  5. Aloita lyhyillä pulahduksilla ja pidennä uintiaikaa oman tuntemuksesi mukaan. Älä hyppää veteen ja vältä pään kastelemista.
  6. Lämmittele maltillisesti ja juo reilusti lämmintä juotavaa talviuinnin jälkeen.
  7. Älä mene uimaan sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Mikäli epäilet talviuinnin sopivuutta itsellesi, keskustele ensin lääkärisi kanssa.
  8. Nauti talviuinnin hyvistä terveysvaikutuksista kehoasi kuunnellen. Lapsetkin voivat kokeilla talviuintia aikuisten seurassa.
    Ohjeet: Suomen Latu

Talviuinnilla tiedetään olevan monia terveysvaikutuksia. Jos kuitenkin epäilet talviuinnin sopivuutta itsellesi, keskustele ennen lajin aloittamista lääkärin kanssa. 

“Talviuinti virkistää mieltä ja edistää fyysistä terveyttä. Uinti kylmässä vedessä rentouttaa ja edistää palautumista, laskee verenpainetta, parantaa vastuskykyä, tuo helpotusta nivelkipuihin sekä parantaa unen laatua”, Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Jenni Humalajoki kertoo.

Tärkein syy talviuinnin aloittamiselle on nimenomaan kiinnostus terveysasioihin. Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimarit kokevat harrastuksen lisäävän terveyttä: 66 prosenttia suomen Ladun talviuintikyselyyn vastanneista kokee mielenvirkeytensä parantuneen ja stressin vähentyneen. 50 prosenttia koki flunssien vähentyneen. 

“Talviuinti sekä energisoi että rauhoittaa. Se lievittää stressiä. Uidessa keskittyy vain omaan kehoonsa ja hengitykseen, silloin mielessä pyörivät työasiat on helppo unohtaa. Ikinä ei saa yhtä hyvin nukuttua kuin avantouinnin jälkeen”, kertoo Anna Valli omista kokemuksistaan.

Lisätietoa talviuintipaikoista löytyy liikuntapaikat.fi -sivulta. Hae paikkoja hakusanoilla "talviuinti" ja "avantouinti". Julkiset talviuintipaikat ovat kuntien, yhdistysten tai talviuintiseurojen ylläpitämiä. Ne perivät useimmiten jäsenmaksun, jonka maksamalla saa pääsyn ylläpidetylle talviuintipaikalle. 

Useat talviuintiseurat järjestävät myös opastusta talviuinnin pariin ja avoimilla vuoroilla lajia voi päästä testaamaan kertamaksulla. 

Yhdistyshaun avulla voit etsiä Suomen Ladun jäsenyhdistykset, joissa harrastetaan talviuintia.

NUMERO 12 % | Lähes 12 prosenttia aikuisista suomalaisista harrastaa talviuintia.
Lähde: Luke, Luonnon virkistyskäyttö 2020.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti