veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Talvilomalla vuokramökille – tsekkaa ensin sähkölaitteet, sitten ladulle tai rinteeseen

Talvilomalla vuokramökille – tsekkaa ensin sähkölaitteet, sitten ladulle tai rinteeseen
21.2.2022

Vuokramökit ja niiden varusteet ovat kovassa kulutuksessa, kun lukuisat perheet ja kaveriporukat vierailevat mökeissä sesonkien aikana. Ovatko pistorasiat, katkaisijat ja sähkölaitteet ehjiä? Onko mökissä vikavirtasuojakytkin?

Kun vuokraat mökkiä, ei ole lainkaan itsestään selvää, että rakennuksen kaikki sähköistykset ovat aina täydellisessä kunnossa ja että joku huoltaa ja varmistaa säännöllisin välein niiden turvallisuuden.

Aloita oma vierailusi vuokramökillä tällä kertaa tarkistamalla mökin sähkölaitteiden kunto ja se, että ne toimivat kuten pitääkin, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL suosittelee tiedotteessa.

Varmista, onko mökissä vikavirtasuojakytkin. Vikavirtasuojakytkin on ”henkivakuutus”, joka katkaisee sähkön esimerkiksi tilanteessa, kun laitteen runko tulee vian takia jännitteiseksi.

Nykyisin uusissa rakennuksissa pitää olla vikavirtasuojaus, mutta vanhemmista taloista se voi puuttua. 

Mökin vuokraaja, tarkista nämä viisi asiaa:

1. Tarkista, että pistorasiat ja katkaisijat ovat ehjät. 
2. Tarkista muu sähkölaitteisto kuten esim. kiuas ja lämpöpatterit, että ne ovat ehjät ja toimivat kuten pitää. 
3. Onko mökin sähkökaapissa vikavirtasuojakytkin? Jos on, testaa testikytkimen kanssa sen toimivuus eli että se todellakin katkaisee sähköt.
4. Katsele sähköistyksiä pikkulapsen perspektiivistä, ovatko sähköjohdot ja sähköpistokkeet vahingoittumattomia niin, ettei niissä ole mitään halkeamia ja pistokkeet kiinnittyvät pistorasioihin tukevasti. 
5. Muista ilmoittaa havaitsemistasi sähköistyksen puutteista mökin omistajalle tai  välittäjälle.

Mitä vanhempi vuokramökki on, sitä tärkeämpää on tehdä yleiskatsaus sähköistyksiin ja tarkistaa esimerkiksi huoneiden pistorasiat.

”Niissä ei saa näkyä mitään tummentumia eikä halkeamia, joista uteliaat lapset – tai lemmikit – pääsisivät koskettamaan laitteen jännitteisiä osia”, sanoo STULin tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Vuokramökin sähkölaitteistosta on vastuussa mökin omistaja, joka voi olla yksityishenkilö, yritys tai yhdistys.

”Vaikka päävastuu onkin omistajalla, on tärkeää, että myös mökin vuokraajat kantavat vastuuta sähköturvallisuudesta ja ilmoittavat omistajalle tai mökin vuokravälittäjälle havaitsemansa puutteet ja senkin, jos jokin sähköistyksessä huolestuttaa.”

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti