veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Silja Rantasen maalauksissa kultakimpaleita taidesijoittajalle – hinnat nousevat vähitellen

Silja Rantasen maalauksissa kultakimpaleita taidesijoittajalle – hinnat nousevat vähitellen
23.1.2023

Silja Rantanen (s.1955) on merkittävä suomalainen kuvataiteilija, jonka tuotanto tunnetaan parhaiten abstrakteista ja arkkitehtoniseen tapaan yksinkertaistetuista elementeistä sekä harmonisista väreistä.

Rantasen teoksissa on kiehtova sekoitus vastaelementtejä: tulevaisuutta ja menneisyyttä, staattista ja liikkuvaa energiaa, syvyyttä ja yksiulotteisuutta.

Rantanen opiskeli Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla Espoossa vuosina 1974–1976 ja seuraavat neljä vuotta Suomen taideakatemiassa. Hän väitteli kuvataiteen tohtoriksi vuonna 1994. 

Taiteilijana Rantanen debytoi vuonna 1971. Hän on pitänyt säännöllisesti näyttelyjä Suomessa 1970-luvun loppupuolelta lähtien. 

Taideteollisessa korkeakoulussa Rantanen toimi opettajana vuosina 1983–1986 ja professorina Kungliga Konsthögskolanissa Tukholmassa vuosina 1994–1995. Maalaustaiteen professorina Kuvataideakatemiassa Rantanen toimi vuosina 2009–2015.

Korkea laatu kuvaa sekä uraa että tuotantoa

Korkea laatu on sanapari, joka kuvaa sekä Silja Rantasen taiteilijanuraa että tuotantoa.  Hän on säilyttänyt paikkansa valikoituneimpien keräilijöiden tietoisuudessa koko pitkän uransa ajan.

Nyt taiteilijan tuotantoa kannattaa tarkkailla nimenomaan sijoitusnäkökulmasta. Näin siksi, että hänen taiteilijanuransa arvostetaan, ja fokus kotimaisilla taidemarkkinoilla on siirtymässä kohti postmodernismia, jota Silja Rantasen tuotanto edustaa. Erityisesti Rantasen 1980-luvun maalaukset ovat kultakimpaleita keräilijöille, jos sellaisen onnistuu löytämään.

Rantasen teoksia on harvoin saatavilla, mikä on positiivista, ja harva keräilijä haluaa myydä omistamansa teoksen. Olisi kuitenkin hyvä, jos hänen teoksiaan tulisi vähän enemmän lähivuosina myyntiin jälkimarkkinoille muistuttamaan keräilijöitä tällaisten taidehelmien olemassaolosta. Useita Silja Rantasen teoksia on myös museoitu.

Jos Rantasen teos tulee myyntiin, siihen kannattaa todella paneutua ja pohtia hankintaa. Rantasen kiinnostavimmat teokset tulevat 1980- ja 1990-luvuilta. Näiden kausien lisäksi 2010-luvun tuotanto on uusiutunut väreiltään raikkaaksi.

Nykyisessä taloustilanteessa noin 30–40 vuotta vanhojen taideteosten hinnat saattavat nousta hitaammin, mutta ne ovat joka tapauksessa kasvussa. Samoin pidemmällä sijoitusperspektiivillä Rantasen teosten hinnat nousevat.  

Taidemarkkinoiden tarjontaa kannattaa nyt seurata

Veikkaan, että Rantasen tuotantoa esitellään laajemmalle yleisölle lähitulevaisuudessa retrospektiivisessa näyttelyssä. Tämän vuoksi keräilijöiden kannattaa olla valppaina jo nyt ja seurata taidemarkkinoiden tarjontaa.

Silja Rantanen on tehnyt pääasiassa maalauksia, mutta kevyemmistä tekniikoista myös esimerkiksi piirustuksia. Artsy.net-sivustolla on tammikuussa ollut myynnissä Rantasen maalaus (Isolario, 84 x 84 cm, 2016) 12 000 eurolla.

Rantanen on pitänyt näyttelyitä Helsingissä viime vuosina neljän vuoden välein muun muassa Galerie Anhavassa ja Kiasmassa.

Silja Rantasen taiteilijauraa on muistettu useilla kunnianosoituksilla. Hän oli vuonna 1993 Helsingin juhlaviikkojen vuoden taiteilija, Ars Fennica -palkinnon Rantanen voitti vuonna 1996 ja sijoittui toiseksi Carnegien Art Award -kilpailussa 1999. Taiteilijaprofessorina Rantanen toimi vuosina 2000–2005.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti