veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Ragnar Ekelund – Porvoon kuvaajan värit vahvistuivat Ranskassa

Ragnar Ekelund – Porvoon kuvaajan värit vahvistuivat Ranskassa
9.12.2022

Ragnar Ekelund (1892–1960) on maineikas suomalainen taidemaalari. Hän opiskeli taidetta Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1911–1914. Hänen opettajiaan olivat muun muassa arvostetut taiteilijat Hugo Simberg ja Väinö Blomstedt.

Ragnar Ekelund debytoi vuonna 1913 ja läpimurto tapahtui parin vuoden kuluttua. Taiteilija osallistui ahkerasti näyttelyihin ympäri maailmaa ja voitti useita palkintoja. Hän oli myös arvostettu kirjailija taiteilijanuransa ohella. Tämän lisäksi Ekelund toimi taidekriitikkona.

Ekelund oli aktiivinen taidemaailmassa ja perusti muiden tunnettujen modernistien kanssa Prisma-taiteilijaryhmän vuonna 1956. Mukana olivat muun muassa Unto Pusa, Sigrid Schauman ja Sam Vanni.

Sisätilakuvauksissa asetelmia

Rauhallisen staattiset ja tasapainoiset kuvaukset taloriveistä kaupungeista ovat tyypillistä Ekelundia. Hän maalasi erityisen paljon muun muassa Porvoossa. Lisäksi hän maalasi tunnelmallisia sisätilakuvauksia, joissa on useasti mukana jonkinlainen asetelma, kuten kukka vaasissa. Maisemamaalaukset Ranskasta ovat taiteilijan arvostetuimpia aiheita.

Ragnar Ekelund: Pihanäkymä Ranskasta.1934. Öljy kankaalle 54,5 cm x 66 cm. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Asko Penna.  © Kuvasto 2022.

Useita Ekelundin teoksia huutokaupattiin 1980-luvulla ajankohtaan nähden hyvillä hinnoilla. Korkein hintanoteeraus tehtiin vuonna 1988 Bukowskisilla, jolloin Lukeva nainen, sisäkuva -teoksen vasarahinta nousi 68 000 markkaan.

Ekelund sopii keräilijän kokoelmaan

Sijoitusnäkökulmasta Ekelundin teokset ovat heikkoja, mutta keräilijälle ne ovat hieno lisä taidekokoelmaan. Erityisesti kannattaa keskittyä etsimään Ekelundin 1920-luvun Porvoo-aiheista maalausta, jonka värit ovat tasapainossa, tunnelma latautunut, taivaan pilvissä on sähköä ja jossa on ihmishahmoja. Lisäksi on hyvä, jos teos on ollut esillä hänen näyttelyssään.

Taiteilija teki vuonna 1920 matkan Ranskaan, jonka jälkeen hänen tyylinsä muuttui ja teoksiin tuli lisää vahvempia värejä. Nämä Ranska-aiheiset teokset ovat erityisen kiinnostavia, ja parhaimmat niistä ovat olleet esillä näyttelyissä, joten provenienssikin on hyvä ja teoksilla on myös sijoituksellista arvoa.

Yleisesti ottaen voi sanoa, että Ekelundin teosten arvo säilyy hyvin. Hinnat ovat olleet tasaisen vahvoja vuosikymmenestä toiseen.

Tällä hetkellä Ragnar Ekelundin teosten hinnat ovat taidemarkkinoilla melko matalia. Nyt on siis mahdollista tehdä hyviä löytöjä kohtuullisella hinnalla provenienssin ja näyttelyhistorian kera. Kaiken lisäksi monet hienotkin Ekelundit jäävät myymättä, ja siksi myös niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Ekelundin teosten hinnat vaihtelevat huutokaupoissa muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon.

Ekelund signeerasi monet teoksensa etukirjaimin RE. Hän teki lisäksi kevyitä tekniikoita, kuten pastellitöitä, piirroksia, vesiväritöitä ja hiilipiirroksia.

Ragnar Ekelund sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1951 ja Valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1958.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti