veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Pilleri kissan suuhun, kumisaappaisiin nastat – YouTube on netin niksipilvi

Pilleri kissan suuhun, kumisaappaisiin nastat – YouTube on netin niksipilvi
7.1.2020

YouTubesta löytyy video-ohjeita lähes kaikkeen. Taloustaito poimi esiin muutamia helmiä ohjeiden joukosta. 

1. Kuluttaja-akatemia: Kuluttajansuojan ABCKuluttajaliiton videossa käydään läpi kuluttajansuojan perusteita, kuten sopimusten merkitystä, verkkokaupan sääntöjä ja virhevastuun sisältöä. Jokaisen kuluttajan kannattaa katsoa tämä 23-minuuttinen esitys vuodelta 2018. 

2. Osittainen varhennettu vanhuuseläkeEläkeuudistus toi vuonna 2017 uuden eläkelajin, osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen. Kevan eli entisen Kuntien eläkevakuutuksen asiantuntija kertoo, kuka eläkettä voi saada ja millaiset sen ehdot ovat. Vuosi 2018. 

3. Yrittäjän YEL-työtulon määrittely 2019Ilmarisen 2,2-minuuttinen on vain yksi esimerkki työeläkeyhtiöiden tarjoamista videoneuvoista, joiden faktasisältö on lainsäädännöstä johtuen sama. 

4. Vältä maksuhäiriömerkintäKilpailu- ja kuluttajaviraston 2,5 minuutin selkeä animaatio näyttää ja kertoo, miten maksamattomat laskut ja velat johtavat maksuhäiriömerkintään. Entä kuinka merkinnältä voi välttyä? Vuosi 2014.

5. Puutteelliset jätevesijärjestelmät kuntoon!Lokakuun loppu 2019 oli taas takaraja, mutta mille ja kenelle? Vastauksen antaa Kainuun ELY-keskuksen video. Musiikki ja liikennemelu häiritsevät leppoisan puhujan vaimeahkoa muminaa. Pituus 2,14 min, vuosi 2018. 

Käden taitoja

6. Akkuporakoneen käyttöTarvitaanko taulukoukulle reikä kiviseinään, mutta et uskalla lainata akkuporakonetta? Katso tämä video. Ei musiikkia, ei edes puhetta, vain liikkuvaa kuvaa ja lyhyet tekstitykset. Rohkaisevaa myös aivan noviiseille. Samalta lyytiol-kanavalta löydät muidenkin kotiverstaan laitteiden käyttöopastusta. Pituus 5,4 min, vuosi 2016. 

7. Ilmalämpöpumpun suodattimen puhdistusMotivan video kertoo ilmalämpöpumpun sisäyksikön omatoimisesta puhdistamisesta, pumpun valmistajasta riippumatta. Se EI kerro, että näitä hommia tehdessä on aina melkoinen loukkaantumisen vaara, sillä yksikköä pääsee yleensä käsittelemään vain keittiöjakkaralta. Pituus 2 min, vuosi 2014. 

8. Näin sytytät päältäHSY-kuntayhtymän video tuo toivoa meille, jotka emme tahdo saada tulisijaa eloon päältä sytyttämällä, vaikka se kaiken tiedon mukaan on energiatehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää kuin alasytytys. Hyvä tekstitys, kesto 1,43 min, vuosi 2016. 

9. Kumisaappaiden nastoitus ja erilaiset liukuesteetLiukkaita luvassa. Partioaitan neuvot retkikumisaappaan nastoittamiseen. Lopussa myös muita yksinkertaisia tapoja saada kumijalkimiin pitoa. Kesto 2,26 min, vuosi 2017. 

10. Kalan fileointi ja käsittely - Risto KosonenLegendaarisen kalankäsittelijän neuvot usealla eri videolla erilaisille fisuille. Muistakaa: välineiden on oltava terässä. Kestot vaihtelevat, vuosi 2013. 

11. Pillerin antaminen kissallePakolliset kissavideot. Minun kattini oli kaksi päivää kateissa viimekertaisen pillerimadotuksen jälkeen, ei todellakaan sujunut noin. Vuosi 2013. Hae myös ”how to pill a cat”.

Hassuja musiikkivideoita

12. Tik Tok SuomiKoska jälkikasvullenne aihe on kuuma, malliksi… viihdettä. Kiinalaisen ByteDance-yhtiön TikTok-palvelussa käyttäjä voi tehdä ja jakaa hassuja musiikkivideoita. Videot kestävät 15 sekuntia.

MIKSI OMA GOOGLE-TILI? YouTube-videoita voi katsella kuka tahansa. Jos haluaa tykätä, kommentoida, seurata kiinnostavia kanavia tai ladata palveluun omia videoita, pitää kirjautua sisään palveluun. Jos käytössäsi on gmail.com-sähköposti, voit sen tunnuksilla kirjautua myös YouTubeen. Jos Google-tiliä ei ole, löydät ohjeet Googlesta.

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti