veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Pihi kuski säästää liikenteessä – tässä kaksi täsmävinkkiä

Pihi kuski säästää liikenteessä – tässä kaksi täsmävinkkiä
7.2.2023

Yksikertainen tapa säästää polttoainetta on alentaa ajonopeutta. Ajonopeuden lasku lisää sekä autoilun turvallisuutta että taloudellisuutta, Liikenneturva muistuttaa. Nuuka kuski tarkastaa myös rengaspaineet säännöllisesti, sillä vajaus paineissa lisää polttoaineen kulutusta ja lyhentää autonrenkaiden elinikää.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vain kaksi kolmasosaa on laskenut ajonopeutta, jotta polttoaineen kulutus vähenisi. Varsinkin korkeissa nopeuksissa ajonopeuden lasku säästää polttoainetta. Rengaspaineista pitävat huolta useimmat, jopa yhdeksän vastaajaa kymmenestä.

Kymmenen kilometrin matkalla menettää vain puolitoista minuuttia, jos ajaa satasen sijaan kahdeksaakymppiä. Nopeusrajoitus on suurin sallittu nopeus, ja on täysin hyväksyttävää ajaa sitä hitaammin, erityisesti jos olosuhteet niin vaativat.

Kannattaa myös muistaa, että moottoriteiden vieressä kulkee yleensä myös matalammalla nopeusrajoituksella varustettu tie.

Rengaspaineet kohdalleen ennen talvilomaa

Rengaspaineet kannattaa tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa tai ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti.

”Jos rengaspaineet ovat vajaat, voi polttoaineen kulutus kasvaa jopa 3–6 prosenttia” kertoo Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi tiedotteessa.

”Myös auton hallinta ääritilanteessa vaikeutuu ja renkaan elinikä lyhenee.”

Oikeat paineet riippuvat kuormasta. Ennen tulevaa talvilomamatkaa kannattaa varmistaa, että paineet ovat sopivat normaalia isommalle kuormalle.

Taloudellinen ja turvallinen ajo kulkevat usein käsi kädessä. Ennakoivalla ajotavalla on helpompi reagoida yllättäviin tilanteisiin, kun ajonopeus on tilanteeseen sopiva ja turvavälit riittävät. Tällöin myös polttoainetta säästyy, kun turhat jarrutukset ja kiihdytykset jäävät vähemmälle.

Kyselyn perusteella 91 % autoilijoista kertoo huolehtivansa rengaspaineiden sopivuudesta.

Liikenneturvan ja Kantar TNS:n kysely on tehty vuonna 2022. Vastaajia oli 923.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti