veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Pääsiäisen kuohujuomassa maistuu kuusenkerkkä – nosta malja keväälle

Pääsiäisen kuohujuomassa maistuu kuusenkerkkä  – nosta malja keväälle
8.4.2022

Kuohuva Kuusenkerkkä

Riisitunturin tykkylumiset puut olivat kuluneen talven someilmiö. Tämän julkkikseksi nousseen posiolaistunturin pohjavedestä sekä tuoreista keväisistä kuusenkerkistä saa alkunsa myös huhtikuun juhlajuoma, Korpihillan valmistama Kuohuva Kuusenkerkkä. Juoman hienostunut aromi syntyy keväisen mehevistä kuusenkerkistä, jotka poimitaan aamuvarhaisella, jotta kaikki aromikkuus saadaan talteen.

Marja- ja kasvipohjaisten viinien valmistaminen ei ole Suomessa mikään uusi asia, vaikka ne välillä painuivatkin unholaan. Niiden kaupalliset juuret ovat noin 1800-luvun puolivälissä, kun Turkuun perustettiin senaatin luvalla marjaviinitehdas.

Varsinainen tienraivaaja on alalla ollut Lepaan viinitila, jolla tehtiin jo 1900-luvun alussa marjaviinejä kirkolliseen käyttöön.

Kieltolaki ja sodat katkaisivat kuitenkin tradition, ja kunnolla uuteen nousuun päästiin vasta vuonna 1995, kun Suomi liittyi Euroopan Yhteisön jäseneksi. Pienimuotoinen viininvalmistus tuli tuolloin lailliseksi.

Korpihilla on yksi uuden aallon tienraivaajista, ja se on syntynyt yhden naisen rohkeana projektina. Ritva Kokko osti 1990-luvun laman jälkimainingeissa hieman rähjääntyneen kansakoulun Posiolta ja ryhtyi toteuttamaan omaa unelmaansa.

Kovalla työllä Korpihillan ympärille syntyi vähitellen matkailu- ja majoitustoimintaa sekä luonnonantimista valmistettuja herkkuja. Kuohuva kuusenkerkkä -juoma syntyi vuonna 2003, ja se on palkittu Suomen parhaana juomana vuonna 2005.

Täysin alkoholittomana kuohuvana Kuohuva Kuusenkerkkä sopii mainiosti kevään perhejuhliin ja miksei myös pääsiäisen alkumaljaksi. Tuoreissa kuusenkerkissä maistaa luonnon uudelleen heräämisen, mikä onkin yksi huhtikuun juhlan pääviesteistä.

Kokeile myös nämä alkoholittomat kuohujuomat

525997, Lehtikuohu, Suomi, 13,98 e

Toinen alkoholiton kuohusuosikkini Suomesta, jossa maistuva mustaherukanlehdet.

  • Alkujuoma

945332, Willimaku Mesiangervo Kuohujuoma, Suomi, 15,53 e

Makeamman ystäville melko matalahapponen alkoholiton kuohuva.

  • Makeat leivonnaiset

927092, Poikain Parhaat Metsä Juhlakuohu, Suomi, 12,39 e

Mustikkaa ja kuusenkerkkää yhdistelevä alkoholiton kuohu

  • Alkujuoma

Kolme viiniä pääsiäiseksi

447157, Jim Barry The Lodge Hill Shiraz 2017, Australia, 17,98 e

Tuhdimman viinin ystävälle klassinen aussi-shiraz.

  • Perinteinen lampaanviulu valkosipulilla

959008, Borgogno Barbera d'Alba 2020, Italia, 18,99 e

Elegantin hapokas Barbera sopii mainiosti karitsalle.

  • Karitsan karee

371556, St. John Commandaria, Kypros, 16,60 e (0,5 l)

Yksi maailman vanhimmasta edelleen tuotetuista väkevöidyistä viineistä.

  • Makeat pääsiäisherkut

Kolme uutta viiniä

571747, Polz Spiegel Chardonnay 2020, Itävalta, 14,98 e

Chardonnaystakin saa raikkaan aromikasta, kun jättää tammen pois.

  • Vaaleat kalat

904851, Gérard Bertrand Source of Joy Organic Rosé 2021, Ranska, 18,99 e

Kuiva ja aromikas luomurosee tyylikkäässä pullossa.

  • Keväinen salaatti

924991, Louis Latour Corton-Charlemagne Grand Cru 2017, Ranska, 199,49 e

Jos takataskussa on pitoa, niin tässä on valkoinen huippuviini

  • Nautiskeluun

Risto Karmavuo 

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti