veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mistä apua allergiaoireisiin?

Mistä apua allergiaoireisiin?
3.5.2024

Arviolta noin joka viides suomalainen on allerginen siitepölylle. Mistä allergian tunnistaa ja mitä sille voi tehdä? Kysyimme asiaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta. 

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs, milloin siitepölykausi on? 

Katariina_Ijas.jpg”Siitepölykausi on jo alkanut ja jatkuu saumattomasti loppusyksyyn asti. Ensin kukkivat pähkinäpensaat, sitten tulevat leppä, sitten koivu, sitten heinät ja pujo. Eniten allergisoiva on koivu.

Siitepölytilanteen voi tarkistaa Turun yliopiston ylläpitämästä Norkko.fi-palvelusta.”

Millaisia oireita siitepölyallergiasta aiheutuu?

”Tyypillisin oire siitepölyallergiassa on allerginen nuha. Nenä vuotaa, aivastuttaa ja silmät oireilevat. Lisäksi voi väsyttää ja osalla voi tulla iho-oireita.

Siitepölylle allergisilla on iso riski sairastua myös astmaan. Hoitamaton siitepölyallergia nostaa astmaan sairastumisen riskiä 2,5–3-kertaiseksi.”

Miten siitepölyallergiaa pitäisi hoitaa?

”Moni pärjää apteekin nenäsumutteella, silmätipoilla ja antihistamiinilla. Jos tulee astman tyyppisiä oireita, pitää käydä lääkärissä. Jos allergia on hankalampi ja kestää kauan, kannattaa lääkkeet pyytää reseptillä. Silloin ne ovat vähän halvempia ja kerryttävät lääkemaksukattoa.”

Voiko siedätyksestä saada apua?

”Siedätys on hyvä keino, jos tuntuu, että oirelääkityksellä ei saada oireita hoidettua. Siedätyshoito voi myös ennaltaehkäistä astmaan sairastumista. Siedätyshoito vaatii kuitenkin sitoutumista, se kestää noin kolme vuotta.”

Miten siedätyshoito toimii?

”Siedätyshoito aloitetaan allergiakauden ulkopuolella ja määrät ovat hyvin pieniä. Siedätyshoidossa elimistö totutetaan pieniin määriin siitepölyä. Ajatuksena on nostaa herkkyyskynnystä, totuttaa elimistö pieniin määriin siitepölyä.

Siedätyshoidolla oireet helpottuvat 80–90 prosenttia ja osalla oireet häviävät kokonaan.”

Miten siedätyshoito käytännössä toteutetaan?

”Vaihtoehtoina on pistos- tai tablettisiedätyshoito.

Tablettisiedätyshoidossa otetaan ympäri vuoden joka päivä tabletti. Tablettihoito on vain aika kallista. Se maksaa allergikolle lääkemaksukaton verran per vuosi. Lehtipuuallergisille tablettisiedätyshoitoa on tarjolla vain yli 18-vuotiaille.

Pistossiedätyshoidossa pitää käydä ylläpitovaiheessa 6–8 viikon välein ottamassa pistos. Se on tablettisiedätyshoitoa edullisempi vaihtoehto.”

Miksi siitepölyallergiaa on tärkeä hoitaa?

”Iso asia on elämänlaatu. Tutkimusten mukaan lapsilla hankalat siitepölyallergiat voivat vaikuttaa unen laatuun ja koulunkäyntiin, eivätkä lapset voi lähteä ulos leikkimään, kun siitepölyä on enemmän.

Aikuisillakin siitepölyallergia voi vaikuttaa työkykyyn etenkin, jos olemassa oleva astma pahenee tai iho oireilee. Siitepölyallergia vaikuttaa toimintakykyyn alentavasti.

Usein allergiakausi on vielä yhtä aikaa katupölykauden kanssa, minkä takia limakalvot ovat monella kovilla.”

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa siitepölyallergioihin?

”Allergiakausi on jo pidentynyt ja näyttäisi, että se voi pidentyä entisestään, jos kasvukausi pitenee.

Pelkona on, että tuoksukki voi alkaa kasvaa ja kukkia Suomessa ihan kotoperäisestikin, jolloin siitepölymäärät kasvavat. Myös muita kasveja tulee Suomeen, jos kasvukausi pitenee meillä.

Siitepölyt tosin kulkevat kaukokulkemina tuulen mukana Suomen rajojen ulkopuoleltakin.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti