veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Oscar Kleineh – merimaiseman mestari

Oscar Kleineh – merimaiseman mestari
8.2.2021

Oscar Kleineh (1846–1919) on arvostettu merimaalari Suomen taidehistorian klassikkokaudelta. Hänen korkealaatuiset maisemamaalauksensa tuottavat mielenrauhaa ja hyvää oloa olivat ne sitten museon tai kodin seinällä.

Kleineh opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1864–1865 ja useissa paikoissa ulkomailla kuten Düsseldorfissa, Pietarissa ja Pariisissa. Taiteilija debytoi vuonna 1866.

Oscar Kleineh: Meri ja purjelaivoja, 1870–1919. 33,5 cm × 50,5 cm × 2,2 cm, kangas, öljy kankaalle. Kokoelma: Holger ja Anita Sprangerin testamenttikokoelma. Kuva: Kansallisgalleria.

Hän osallistui lukuisiin ryhmänäyttelyihin vuosina 1893–1924. Taiteilija sai myös useita tunnustuksia taiteestaan jo heti uransa alkuvaiheessa. Kleineh sai Suomen Taideyhdistyksen dukaattikilpailussa ensimmäisen palkinnon 1874 ja muun muassa hopeamitalit Pietarin Taideakatemialta vuosina 1872 ja 1874.

Kleineh opetti Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1880–1881.

Tunnusmerkkeinä sinisen sävyt, meri ja horisontti

Meri, taivas, hallitseva ja selkeä horisontti sekä sinisen sävyt ovat Kleinehin tunnusmerkkejä. Maalauksien merimaisemat olivat lähes aina tyyniä, tai niissä oli korkeintaan maltillisia myrskynpoikasia.

Merkillepantavia ovat myös puhuttelevat pilvet ja hetket ennen sään muuttumista. Kleineh oli silti pääasiassa seesteisten ja hillittyjen maisemien maalari – kuin laiva olisi lipumassa lähelle kotisatamaansa.

Taiteilija maalasi meri- ja rannikkomaisemien lisäksi purjeveneitä ja kaupunkinäkymiä sekä muotokuvia.

Tunnetun paikan kuvaus sijoittajalle

Oscar Kleinehin teokset ovat aina olleet hintavia ja haluttuja. Sijoittajalle sopii teos, joka kuvaa tunnettua paikkaa. Tällainen on esimerkiksi Näkymä Helsingin Eteläsatamasta (1877), joka huutokaupattiin Hagelstamilla 22 vuotta sitten noin 170 000 eurolla.

Kiinnostavimmat maalaukset Kleineh maalasi 1870–1880-luvuilla.  

Sijoitusmielessä hankitulla teoksella pitää olla vahvistettu provenienssi.  Tällainen teos on mainittu taiteilijan tuotantoa käsittelevässä kirjassa, tai se on ollut taiteilijan tuotantoa esittelevässä näyttelyssä. Amos Anderssonin taidemuseo ja Turun taidemuseot järjestivät vuonna 2003 laajat Oscar Kleinehin näyttelyt.

Kesällä 2020 Kleinehin pienikokoinen Laiva iltahämärässä myytiin Bukowskisilla 7 000 eurolla. Tämä osoittaa, että pienienkin laadukkaiden Kleinehin teosten arvo säilyy. Ankkurissa-maalaus myytiin muutamia vuosia sitten Bukowskisin huutokaupassa 50 000 eurolla.

Taiteilija maalasi öljyväreillä joko kankaalle tai levylle. Lyijykynäpiirustuksia myydään taidemarkkinoilla harvakseltaan. Yleensä Kleineh signeerasi maalauksensa.

Kleinehin tuotanto on tunnettua, ja tämä helpottaa aitojen teosten tunnistamista. Arvokkaan teoksen aitous kannattaa kuitenkin tarkistuttaa aina ammattilaisella, varsinkin, jos ostaa maalauksen yksityisesti.

Pauliina Laitinen

Pauliina Laitinen on filosofian tohtori ja taideasiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti