veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Omat tekstit julki – mitä omakustannekirjan tekeminen maksaa?

Omat tekstit julki – mitä omakustannekirjan tekeminen maksaa?
28.8.2020

Kirjoittaako pöytälaatikkoon vai etsiäkö kustantaja? Suomessa julkaistaan vuosittain arviolta yli 10 000 kirjaa. Niistä iso osa on omakustanteita.

Kenelle omakustannekirjan tekeminen sopii?

”Riittää, että on tavoitteellinen kirjoittaja, joka haluaa julkaista tekstinsä, olipa se sitten runoja, elämäkerta, tietokirja tai muu. Joskus kohdeyleisönä on vain oma perhe ja sukulaiset. Kun hoitaa itse koko prosessin, saa itse kaikki tulot. Tuloja alkaa tosin saada vasta, kun on maksanut painolaskut ja muut”, Omakustantajan perusopas -kirjan kirjoittaja, Kustannusliike Robustoksen toimitusjohtaja Heikki Savola kertoo. 

Mitä omakustannekirjan tekeminen maksaa?

”Siihen vaikuttaa moni asia: millaista kirjaa ollaan tekemässä, onko siinä kuvia, mikä on painosmäärä, onko kirja ohut vai paksu. Tuhannella eurolla tekee jo ihan hyvän kirjan, jossa painosmäärä on 100–200 kappaletta.

Monet työvaiheet voi tehdä itse, jos on tietokone käytössä. Kirja voi olla myös sähköinen tai äänikirja.”

Mikä omakustanteen tekemisessä on vaikeinta?

”Monille markkinointi ja myyntityö ovat hankalia. Iso osa Suomessa julkaistuista kirjoista ei saa ollenkaan näkyvyyttä. Lukija ei voi ostaa kirjaa, jos hän ei tiedä sen olevan olemassa.”

Miten kirjalle voi saada näkyvyyttä?

”Nykyisin moni pyytää ammattilaisten apua. Esimerkiksi arviointipalvelujen suosio on kasvanut. Niissä voi saada maksua vastaan ammattilaiselta apua ja näkemystä siitä, miten sisältöä kannattaa kehittää.”

Mihin kirjan voi saada myyntiin?

”Jos kirjan haluaa myyntiin kirjakauppaan, kauppaan pitää ottaa yhteyttä. Tärkeä on myös tukkuporras, sillä kirjakaupat ja kirjastot ostavat kirjoja tukuista.

Jos kirja on esimerkiksi kotiseutuhistoriallinen kirja, sitä kannattaa yrittää myydä paikallisesti.

Myyntikanavina voivat olla esimerkiksi lahjatavarakaupat, kukkakaupat tai tapahtumat, kuten myyjäiset. Myös harrastajayhdistyksistä voi löytää lukijoita.”

 

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti