veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Olli Miettinen maalasi kubistisia maisemia ja asetelmia

5.10.2017

Olli Miettinen (1899–1969) on suomalainen taidemaalari, joka on tunnettu kubistisista maisemamaalauksista. Miettisen esikuvana oli Paul Cézannen 1900-luvun alusta suosioon nostama fasettikubismi, joka innosti Miettistä kuvaamaan maisemaa lieriöiden, pallojen ja kartioiden avulla.

Olli Miettinen: Asetelma, La Piste II, 1931, öljy kankaalle, 64 x 46 cm. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen. © Kuvasto ry 2017.

Olli Miettinen opiskeli Viipurin taiteenystäväin piirustuskoulussa vuosina 1914–1918 ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1921–1924.

Taiteilijana Olli Miettinen debytoi vuonna 1926. Hän osallistui moniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Miettinen opetti Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1946 –1953 ja 1957–1959.

Keräilijät suosivat vahvaa väripalettia

Miettinen maalasi myös kubistisia asetelmamaalauksia, ja nämä työt ovat taidemarkkinoilla hänen kalleimpia teoksiaan. Esimerkiksi Ateneum on hankkinut Olli Miettisen asetelmamaalauksia kokoelmaansa.

Miettinen käytti joissakin töissään myös hyvin vaaleaa väripalettia. Keräilijät ovat kuitenkin osoittaneet taidemarkkinoilla, että Miettisen vahvemman väriset maalaukset ovat suositumpia.

Taideteosten myynti on aina herkkä hetki taiteilijan maineen kannalta. Siksi on elintärkeää, ettei teoksia ole markkinoilla liian usein. Olli Miettisen maalauksia on tarjolla silloin tällöin, joten tarjonta on tasapainossa.

Teoksia tarjolla yllättävän edullisesti

Vaikka töitä on ollut tarjolla sopivasti, ovat Olli Miettisen teosten hinnat olleet yllättävänkin matalia julkisessa taiteen myynnissä eli huutokaupoissa. Esimerkiksi Hagelstamilla ja Bukowskisilla Olli Miettisen maalauksia on myyty viime vuosina 400–800 eurolla. Tämä tarkoittaa sitä, että Miettisen parhaita töitä ei ole tullut julkiseen myyntiin, sillä niiden hinnat olisivat ehdottomasti korkeampia.

Miettinen syntyi Viipurissa ja kuoli Jyväskylässä. Jonkin verran on nähtävissä, että Olli Miettisen teoksia on enemmän Itä- ja Etelä-Suomessa ehkä juuri paikallisuuden vuoksi.

Olli Miettisen kuuluu keskeisiin suomalaisen taidehistorian 1900-luvun taiteilijoihin. Hänen töitään löytyy yleensä niistä kokoelmista, joissa on esillä tämän vuosisadan suomalaista taidetta.

Taidekoti Kirpilä on hyvä esimerkki suomalaisesta yksityisestä taidekokoelmasta, jossa esitellään keskeisiä suomalaisia taiteilijoita viime vuosisadalta. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Olli Miettisen maalaus Mierolan silta vuodelta 1937.

Olli Miettisen nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole törmännyt, joten näitä teoksia voi melko huoletta hankkia ilman aitousepäilyjä.

Taiteilijan kaikki työt ovat yleensä olleet signeerattuja. Taiteilijan parhaimpana tuotantokautena on pidetty 1930-lukua.

Pauliina Laitinen-Littorin

Rahat, verot, työ & eläke