veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Taidemaalari Ali Munsterhjelm – Turku, Aurajoki, satamat ja höyrylaivat heräävät henkiin maalauksissa

Taidemaalari Ali Munsterhjelm – Turku, Aurajoki, satamat ja höyrylaivat heräävät henkiin maalauksissa
3.4.2019

Ali Munsterhjelm (1873–1944) on suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan erityisesti Turku-aiheisista maalauksistaan. Munsterhjelmin maalaukset ovat myös kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ajankuvia. Hän kuvasi teoksissaan sekä ihmisiä että laivoja joen rannoilla.  

Taiteilija opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Pariisissa sekä Académie Julianissa, Académie Colorossissa että Académie Deléclusessa. Munsterhjelm teki myös opintomatkoja Välimeren maihin ja muun muassa Englantiin.

Ranskassa taiteilija opiskeli aikana, jolloin symbolismi kukoisti, ja hän toi mukanaan näitä vaikutteita myös Suomeen ja omaan tuotantoonsa. Vaikutus oli kuitenkin lyhytaikainen, ja Munsterhjelm kiinnostui nopeasti uusista moderneista taiteen tyyleistä kuten kolorismista ja myöhemmin ekspressionismista. Tummat, vahvat ja selkeät värit vaihtuivat pastellisempaan väripalettiin, ja taiteilija pysyi sille uskollisena lähes loppuun asti.

Taiteilijan ura kesti vuosikymmeniä

Munsterhjelm debytoi vuonna 1891. Taiteilija piti aktiivisesti näyttelyitä aina 70-vuotiaaksi asti, vaikka hän kärsi viimeisen vuosikymmen aikana kivuliaasta nivelreumasta. Taiteilija ei silti lopettanut maalaamista, vaan siirtyi ulkomaalauksesta sisätiloihin.

Ali Munsterhjelmin tyypillisiä aiheita olivat Turun sillat, Aurajoki, satama, höyrylaivat ja saaristolaiskuvaukset, mutta hän kuvasi myös Helsingin Hietalahtea ja Kaivopuistoa. Uransa loppupuolella Munsterhjelm muutti asumaan Helsinkiin, ja tämä selittää hänen Helsinki-kuvauksensa, vaikka taiteilija säilytti edelleen Turku-aiheisten maisemien tekijän tittelin.

Kalleimpia Ali Munsterhjelmin teoksia ovat tunnetut keskustamaisemat Turusta tai Helsingistä höyrylaivan kera tai ilman höyrylaivaa. Vuonna 2001 Hagelstamilla huutokaupattiin Munsterhjelmin Kesäpäivä Aurajoella -maalaus noin 11 500 eurolla. Teoksen lähtöhinta oli 3 350 euroa. Kesäpäivä Aurajoella edustaa taiteilijan halutuinta tuotantoa, joten hintakilpailu ei ollut yllätys.

Yleensä Munsterhjelmin maalauksissa on hyvin seesteinen tunnelma, esimerkiksi veden pinta on tasainen ja sää on poutainen. Taiteilija signeerasi teoksensa useasti ’Ali M.hjelm’. Suurin osa teoksista on signeerattu. Ne ovat kooltaan keskikokoisia tai hieman isompia.

Sijoittajalle teos 1910- tai 1920-luvulta

Munsterhjelm oli tuottelias maalari. Hänen väripalettinsa oli hyvin erilainen esimerkiksi 1910-luvulla kuin 1930-luvulla, mutta molemmat kaudet ovat erittäin kiinnostavia. Sijoitusmielessä kannattaisi keskittyä kuitenkin taiteilijan 1910- ja 1920-lukujen maalauksiin.

On kuitenkin hyvä muistaa, että taidekaupan historiassa hinnat nousevat ja laskevat myös talouden suhdanteiden mukaan. Esimerkiksi 1980-luvulla taidebuumin aikaan Munsterhjelmin teokset olivat sijoituskohteita ja hinnat nousivat moninkertaisiksi.

Sittemmin hinnat laskivat, mutta ne ovat pysyneet tasaisen korkeina aina viime vuosiin asti. Taiteilijan maalauksia on huutokaupattu viime aikoina noin 500–3 000 eurolla. Tasoon nähden hinnat ovat olleet yllättävän edullisia. On mahdollista, että talouden laskukauden jatkuessa Ali Munsterhjelmin hienoja teoksia tulee lähitulevaisuudessa myyntiin taidemarkkinoille.

Ali Munsterhjelm on klassikkotaiteilija Hjalmar Munsterhelmin sisarenpoika, mutta he eivät silti olleet tekemisissä sukuriitojen vuoksi.

Taiteilija sai kunniamaininnan Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 ja toisen palkinnon Valtion maisemamaalauskilpailuissa vuosina 1901 ja 1909.

Tarkista teoksen tausta huolella

Ali Munsterhjelm on aina ollut suosittu taiteilija, joten pienenpieni väärennösriskin mahdollisuus on olemassa. Jos aiot hankkia Munsterhjelm maalauksen, tarkista teoksen taustat huolella. Hyvä uutinen on, että taiteilijan tuotanto tunnetaan Suomessa hyvin, joten pitkään alalla toiminut asiantuntija selvittää teoksen aitouden nopeasti.

Katos teoskuva: Ali Munsterhjelm: Kalkkiveneitä. 1908. Kansallisgalleria.

Pauliina Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti