veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Nappaa äkkilähtö Suomen luontoon – tässä syyslomavinkkejä kansallispuistoihin

Nappaa äkkilähtö Suomen luontoon – tässä syyslomavinkkejä kansallispuistoihin
10.10.2022

Haluatko seikkailla lähimetsässä lyhyellä luontopolulla ja evästellä lasten kanssa huolletulla tulentekopaikalla? Vai kaipaatko vaativan reitin tuomaa fyysistä väsymystä ja yötä tähtitaivaan alla lähes täydellisessä hiljaisuudessa? Suuntaa syyslomalla lähiluontoon tai kansallispuistoihin.

Jo päiväretki kansallispuistoon tai muuhun lähiluontokohteeseen tuntuu minilomalta, koska upeat maisemat ja luontokokemukset vievät ajatukset pois arjen kiireistä. Luonnossa liikkuminen ja luonnonrauhassa oleilu ovat ilmaisia tapoja hoitaa henkistä hyvinvointia ja rauhoittua kiireisen arjen lomassa. 

Metsähallituksen Luontopalvelut on laatinut listan suurten kaupunkien lähellä sijaitsevista kansallispuistojen päiväretkikohteista. Tarjolla on myös retkivinkkejä sekä leppoisaan että vaativampaan retkeilyyn Suomen kansallispuistoissa.  

Kahdeksan päiväretkikohdetta syyslomalaiselle suurten kaupunkien kupeessa 

Pääkaupunkiseutu:

1. Nuuksion kansallispuiston järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot tarjoavat täydellisen retkiympäristön. Piipahda myös Suomen luontokeskus Haltiassa.

2. Sipoonkorven kansallispuiston mainiot maastot kutsuvat sinut syysretkelle ja rentoutumaan. 

Turku:

3. Kurjenrahkan kansallispuisto on nimensä mukaisesti kurkien kotisuo. Puisto soveltuu sekä muutaman tunnin päiväretkille että yhden yön yli kestävälle retkelle. 

Tampere:

4. Seitsemisen kansallispuiston Multiharjun aarnipolulla pääset nauttimaan ikimetsien rauhasta.

5Helvetinjärvien kansallispuiston Helvetistä itään – luontopolku Kankimäestä Helvetinkolulle on neljän kilometrin mittainen. Reitin varrella näkee jylhän rotkolaakson ja puiston komeimmat maisemat. 

Oulu:

6. Sanginjoen luonnonsuojelualueen viiden kilometrin mittaisen Kalimeenkierroksen varrella varrella näet soita, lehtomaisia metsiä kuin myös kuusi- ja sekametsääkin.

7. Liminganlahdella pääsee tarkkailemaan muuttolintuja näkötornista ja kahvittelemaan luontokeskuksella.  

Lahti:

8. Evon retkeilyalueella voit kävellä helpoilla luontopoluilla. Istutetun lohikalan tai luonnonkalojen narraaminen ilahduttaa kalastajia ja lapsiperheitä. 

Viisi vinkkiä syyslomalla retkeileville

  1. Raaseporin linna on erinomainen kohde historian ystäville ja koko perheelle. Komeat linnanrauniot kertovat keskiajasta ja Lemmenpolku linnan ympäristössä esittelee perinnemaisemia. Raaseporin linna on auki syyslomalla 17.10.–23.10. kello 10–17. Syysloman jälkeen 29.10. Kummitusopastuksia on lapsiperheille kello 18 ja kello 21 (K12) sekä varttuneemmille hieman jännittävämpänä versiona kello 23 (K18). 

  2. Repoveden kansallispuiston mahtavat mäet vievät niin uuden kuin kokeneenkin retkeilijän sydämen. Ketunlenkki (3,5 km) sopii mainiosti perheretkeilyyn. Reitin varrelta löytyvät mm. Lapinsalmen silta komeine maisemineen sekä omin käsivoimin toimiva Ketunlossi. 

  3. Kolin kansallispuisto kansallismaisemineen ja monipuolisine reitteineen hurmaa retkeilijän. Uusi Kiehisen kierros -vaellusreitti kulkee kansallispuiston rauhallisemmassa eteläosassa. Matkalla pääsee harjoittelemaan retkeilytaitoja ja näkemään Jauholanvaaran ja Vesivaaran huikeat maisemat.  

  4. Oulangan kansallispuiston ja Karhunkierroksen jylhissä maisemissa näet ikiaikaisen veden voiman. Kitkajoen ylittävä Myllykosken uusi riippusilta Pienen Karhunkierroksen varrella on otettu käyttöön. Uusi silta mahdollistaa 10 yhtäaikaista ylittäjää ja kohtaamisen molemmista suunnista. 

  5. Sallan uuden kansallispuiston vuosisatoja vanhat ikimetsät ulottuvat rotkolaaksosta soille ja ylängölle. Taivaan tavoittelijan taival -reitti Iso Pyhätunturin huipulle on avattu jälleen retkeilijöiden käyttöön. Reitillä on uusittu portaat ja pitkoksia. Lisäksi osia reitistä on sorastettu. 

NUMERO 2,2 milj. | Kansallispuistoissa vierailtiin 2,2 miljoonaa kertaa tammi- ja heinäkuussa 2022. Lähde: Luontoon.fi

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti