veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Nämä kaksi autonosaa alttiita vaurioille törmäyksissä

Nämä kaksi autonosaa alttiita vaurioille törmäyksissä
21.3.2023

Autossa on kaksi osaa, jotka vaurioituvat selvästi muita useammin törmäyksissä. If Vakuutuksen vahinkotilastoista selviää, että eniten vaurioita tulee etu- ja takapuskureihin. 

Autojen törmäysvahingot ovat toiseksi yleisimpiä vahinkoja lasivahinkojen jälkeen. Tilastoista selviää myös, mitkä autonosat vaurioituvat törmäyksissä useimmin niin, että ne joudutaan vaihtamaan. Törmäyksissä selvästi eniten vaurioita tulee etu- ja takapuskureihin.

Valtaosa kolareista on peräänajoja, jolloin molempien autojen puskurit ottavat osumaa. Onneksi nämä tapahtuvat yleensä tilanteissa, joissa ajonopeudet ovat alhaisia ja vahingot muutoin pieniä. Päinvastoin kuin ehkä olettaisi, esimerkiksi takalokasuojan vauriot ovat yleisyydessä vasta sijalla 10”, kertoo Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius tiedotteessa.

Oikealle puolelle enemmän vahinkoja

Ifin tilastojen mukaan auton oikea puoli on vasenta alttiimpi vahingoille. Se näkyy erityisesti ajovalojen, etulokasuojien ja autonovien vaurioissa.

”Kun auton istuin on vasemmalla, on kuljettajan helpompi kiinnittää siihen puoleen huomiota, ja se vaikuttaa erityisesti pysäköintikolhuihin. Pysäköidessä vaurioita syntyy enemmän oikeaan etukulmaan, johon kuskin on hankalampi nähdä”, selventää Roselius.

Oikean puolen vahingot ovat vasenta yleisempiä myös ilkivaltavahingoissa, koska autot yleensä pysäköidään tien oikeaan reunaan. Autoa vahingoitetaan jalkakäytävän puolelta.

Ifin vahinkodatan mukaan törmäyksiä tapahtuu eniten perjantaisin. Ilkivalta puolestaan painottuu viikonloppuihin.

Top 10 törmäysvauriot

 1. Etupuskuri
 2. Takapuskuri
 3. Etusäleikkö/maski
 4. Ajovalot
 5. Etulokasuoja
 6. Takavalot
 7. Tuulilasi
 8. Etuovi
 9. Takaovi
 10. Takalokasuoja
  Lähde: If Vakuutus, vahinkotilastot

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti