veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miten suojautua punkeilta? Alan tutkijan vinkit kesään

Miten suojautua punkeilta? Alan tutkijan vinkit kesään
24.5.2022

Puutiaisia eli kansankielellä punkkeja esiintyy koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Yleisimpiä punkkien levittämiä tauteja ovat Lymen borrelioosi sekä puutiaisaivotulehdus eli TBE. Paljonko näitä tauteja esiintyy Suomessa vuosittain? Haastateltavana tutkija Henna Mäkelä Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitokselta.

Henna Mäkelä”TBE-tapauksia ilmoitetaan noin 60–150 ja Lymen borrelioosia noin 6 000–8 000 tapausta vuosittain. Punkit kantavat myös muita tauteja, kuten riketsioosia eli pilkkukuumetta sekä anaplasmoosia, joita Suomessa löydetään kuitenkin ­­­pääasiallisesti vain koirilta. Muualla maailmassa esiintyy myös Hyalomma marginatum -puutiaisen kantamaa Krimin-Kongon verenvuotokuumetta.”

Mistä punkki tulee iholle?

”Suomalaiset punkit eivät jahtaa saalistaan, vaan ne kiipeävät usein esimerkiksi heinänkorrelle odottelemaan ohi kulkevaa ihmistä tai eläintä, johon sitten tarrautuvat jaloillaan.

Punkin saa iholle useimmiten luonnossa liikkumisen yhteydessä, mutta myös lemmikkieläimet kuljettavat niitä usein turkissaan kotiin, josta ne voivat sitten kulkeutua omistajan iholle. Tästä syystä lemmikkien ihon tarkastaminen punkkien varalta on viisasta punkkialueilla liikkumisen jälkeen.”

Miten punkki pitää irrottaa, jos sellainen on kiinnittynyt ihoon?

”Punkki kannattaa poistaa välittömästi tarttumalla siihen esimerkiksi pinseteillä tai sormilla mahdollisimman läheltä ihoa ja vetämällä sitä tasaisella liikkeellä poispäin ihosta. Tämän jälkeen iho kannattaa desinfioida. Päivä kannattaa merkitä kalenteriin, jotta mahdollisten oireiden ilmaannuttua päivämäärä punkin tarttumiselle on tiedossa.

Punkin päälle ei kannata missään tapauksessa levittää voita tai muitakaan aineita sen ollessa kiinnittyneenä iholla. Tämä saa punkin tyhjentämään vatsansa sisällön ihoon, mikä lisää tartuntariskiä.”

Mistä punkkitaudin tunnistaa?

”Lymen borrelioosissa noin puolelle tartunnan saaneista ilmaantuu punainen rengasmainen ihottuma, josta tartunta on helppo tunnistaa. Tauti saattaa olla myös oireeton tai siihen voi liittyä vain flunssan kaltaisia yleisoireita.

Puutiaisaivotulehduksessa (TBE) taudinkuva on tyypillisesti kaksivaiheinen niille 10–30 prosentille tartunnan saaneista, joille oireita kehittyy. Noin viikon päästä puremasta voi ilmaantua kuumeilua ja epämääräistä sairauden tunnetta, joka voi kestää viikon. Tästä taas noin viikon päästä 20–30 prosenttia oireisista tartunnan saaneista saa varsinaisen aivotulehduksen, jonka tyypillisiä oireita ovat kuume, päänsärky, valonarkuus ja pahoinvointi. Aivotulehdus vaatii usein sairaalahoitoa.”

Mitä pitää tehdä, jos epäilee saaneensa taudin?

”Jos epäilee saaneensa jommankumman taudin, on hyvä hakeutua lääkäriin ja kertoa punkin puremasta.

Lymen borrelioosiin lääkehoitona toimivat antibiootit, mutta puutiaisaivotulehdukseen hoito on oireenmukaista, eikä mitään erityistä lääkitystä ole olemassa.” 

Miten punkeilta voi suojautua?

”Punkkialueilla liikuttaessa punkeilta kannattaa suojautua ensisijaisesti estämällä niiden pääsy iholle. Se onnistuu pukeutumalla vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, laittamalla housunlahkeet sukkien sisään ja käyttämällä korkeavartisia saappaita. Lisäsuojaa voi saada levittämällä hyönteiskarkotetta paljaaksi jääville ihoalueille.

Luonnossa liikkumisen jälkeen kannattaa tehdä punkkisyyni. Se suojaa erityisesti Lymen borrelioosilta, sillä taudin aiheuttavan bakteerin kulkeutuminen punkin suolesta iholle vie keskimäärin 24 tuntia.

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttava virus sen sijaan tarttuu minuuteissa, sillä se tarttuu suoraan punkin suusta, jolloin sen kulkeutumiseen ei kulu yhtä pitkään kuin Lymen borrelioosia aiheuttavalta bakteerilta.

Kannattaa myös tarkastaa vaatteet sekä lemmikkieläinten turkki, sillä lemmikit voivat kuljettaa punkkeja sisätiloihin. Luonnossa liikkumista ei kannata missään tapauksessa rajoittaa punkkitautien pelossa, sillä sen hyödyt ovat merkittävästi suuremmat kuin riski taudin saamiselle.”

Milloin kannattaa ottaa rokote?

”Puutiaisaivotulehdus (TBE) -rokotteen ottamista voi harkita, jos asuu tai oleskelee pidempiä aikoja alueilla, jotka on luokiteltu taudin riskialueiksi.

Rokote suojaa kuitenkin ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta, eikä anna siis suojaa Lymen borrelioosialta tai ehkäise punkkeja tarttumasta ihoon.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti