veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matti Karppanen ikuisti maalauksiinsa lintuja ja suomalaista luontoa

Matti Karppanen ikuisti maalauksiinsa lintuja ja suomalaista luontoa
20.11.2020

Matti Karppanen (1873–1953) on suomalainen taidemaalari, jonka lintumaalaukset ovat olleet suosittuja jo 120 vuotta. Karppanen maalasi kauniita, anatomisesti aidon näköisiä lintuja pittoreskissa luonnonmaisemassa.

Karppanen kuvasi lintuja yksityiskohtaisesti. Tässä taidemaalaria auttoi hänen kiinnostuksensa luontoon ja työnsä lintujen täyttäjänä.

Matti Karppanen: Piekana. 1918. Kuva: Osk. Huttusen kokoelma, Hannu Miettinen. Kuopion taidemuseo. © Kuvasto 2020.

Kiinnostavaa Matti Karppasen ihailluissa maalauksissa on myös niiden lintuperspektiivi. Taiteilija asetti usein linnun korkealle puun hennolle oksalle ja kuvasi samalla teoksen taustalla kilometrien päähän näkyvää sisämaan luonnon horisonttia.

On maagista katsottavaa, kun hänen kuvaamansa lintuyksilöt ovat paraatipaikalla todistamassa Suomen luonnon kauneutta. Linnut eivät olleet aina ylimmällä oksalla, vaan välillä myös kallionrinteellä katsomassa kohti alas aukeavaa panoraamaa.

Matti Karppanen opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa vuosina 1892–1893. Tämän jälkeen hän opiskeli kuuluisimman klassikkolintumaalarimme Ferdinand von Wrightin oppilaana ja toimi myös hänen avustajanaan.

Karppasen debytoi taiteilijana vuonna 1896. Hän osallistui myös ryhmänäyttelyihin, mm. Suomen taiteilijain näyttelyihin vuosina 1897, 1899 ja 1902.

Karppasen maalaukset ovat tasalaatuisia

Karppasen maalauksia on huutokaupattu viime vuosina noin 800–4 000 eurolla.

Karppasen teosten hinnat alkoivat nousta 1980-luvun alussa, kun kiinnostus taidesijoittamiseen lisääntyi. Teokset kallistuivat huomattavasti taidebuumin vuosina 1980-luvun lopulla ja halpenivat taas laman aikana. Sittemmin hinnat ovat jälleen alkaneet nousta.

Hänen kallein teoksensa on ollut isokokoinen Teeriä-maalaus, joka myytiin huutokaupassa 2000-luvulla 10 000 eurolla.

Karppasen lintumaalausten hinnat ovat olleet lähes samoja olipa sitten kyseessä debyyttimaalaus tai vuosikymmeniä myöhemmin maalattu teos. Näin tasalaatuisia teoksia vain ani harva taiteilija tekee toistamatta itseään.

Silti jotkut Karppasen teokset ovat vaikuttavampia kuin toiset. Parhaimmat maalaukset ovat ehkä lähempänä hänen opettajaansa von Wrightin tyyliä varsinkin silloin, kun teokset ovat erityisen pedantteja ja värimaailma on dramaattisempi.

Taiteilija teki myös joitakin guasseja, vesiväritöitä ja piirroksia, ja niiden hinnat ovat selkeästi edullisemmat.

Karppanen signeerasi teoksensa

Taiteilija signeerasi ja myös päiväsi teoksensa yleensä. Teokset olivat pääasiassa keskikokoisia tai hieman pienempiä.

Sijoitusmielessä Karppasen teokset ovat kuin valtion obligaatiot, niiden hinta säilyy inflaatiosta huolimatta ja hieman nouseekin, mutta moninkertaisiksi ne eivät muutu edes nousukaudella, vaikka olisi kyse Karppasen parhaista teoksista.

Silti 120 vuoden teosmyynti taidemarkkinoilla on näyttänyt, että Matti Karppasen lintumaalaukset ovat vuodesta toiseen rakastettuja, haluttuja ja suosittuja. Hintataso on säilynyt ja sementoitunut omalle paikalleen hieman keskitason taiteen yläpuolelle, mutta klassikkoteosten hintojen alapuolelle.

Matti Karppasen punatulkkuja on joskus väärennetty. Kun ostaa teoksen tunnetusta taidekaupasta, aitousepäilyjä ei pitäisi olla. Kuitti ostoksesta pitää kuitenkin aina säilyttää.

Matti Karppasen lintumaalaus on ennen kaikkea hieno lisä suomalaiseen taidekokoelmaan.

Pauliina Laitinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti