veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matti Haupt tunnetaan pienikokoisista pöytäveistoksista – teokset alihinnoiteltuja

Matti Haupt tunnetaan pienikokoisista pöytäveistoksista – teokset alihinnoiteltuja
28.6.2021

Carl Gustaf Mattias ’Matti’ Haupt (1912–1999) on tunnettu suomalainen kuvanveistäjä. Hänen tunnetuin teemansa taiteessa on sensuelli herkkä nainen.

Haupt teki taidetta myös kevyillä tekniikoilla kuten pastelleilla ja sekatekniikalla. Lisäksi hän piirsi ja maalasi vesiväreillä. Veistoksia hän teki pääasiassa pronssista, jonkin verran  terrakotasta, posliinista ja marmorista. 

Haupt opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1928–1932. Tämän lisäksi hän jatkoi opintoja Wäinö Aaltosen johdolla seuraavan vuoden ja sen jälkeen vielä Italiassa muutamia vuosia Accademia Reale Monzassa kuvanveiston professoreiden Marino Marinin ja Arturo Martinin opissa.

Matti Haupt: Työmies. 1968. 29 cm x 11 cm x 8 cm. Valtion taideteostoimikunnan kokoelma, Kansallisgalleria. Kuva: Museokuva. @Kuvasto 2021.

Teoksiaan Matti Haupt esitteli ensimmäisen kerran heti valmistumisensa jälkeen vuonna 1932, mutta varsinaisesti hän debytoi ensimmäisessä yksityisnäyttelyissään Italiassa vuonna 1938.

Tuotteliaan taiteilijan teoksia on melko säännöllisesti myynnissä taidemarkkinoilla. Vaikka Haupt kuvasi eniten viattoman oloisia naisia ja tyttöjä, hänen tuotannossaan on paljon myös miesaiheisia teoksia. Yleensä mies on kuvattu ahkerana työnteossa – kyntäjänä, tukinuittajana, seppänä tai valajana. Haupt teki enimmäkseen pienikokoisia pöytäveistoksia.

Veistoksia saa edullisesti

Tällä hetkellä Matti Hauptin veistokset ovat hämmentävän alihinnoiteltuja. Ehkä syynä on teosten esittävyys, sillä yleinen taidemaku on muuttumassa hiljalleen puoliabstraktimmaksi.

Keräilijät eivät liioin ole viime vuosikymmeninä olleet kiinnostuneita sotien välisten vuosien näköistaiteesta. Veistosten ostajat ovat yleensä keräilleet taidetta pitkään, joten heillä saattaa jo olla Haupt kokoelmissaan.

Huutokaupoista Hauptin veistoksia saa hankittua edullisesti, noin 600–1 200 eurolla. Siksi nyt on taideostajan markkinat. Hauptin kevyitä tekniikoita saa myös ostettua huutokaupoista vain muutamilla sadoilla euroilla.

Sijoituskohteita Matti Hauptin teokset eivät varsinaisesti ole, vaikka taiteilija oli ja on edelleen arvostettu. Suosittelen kuitenkin kiinnittämään eniten huomiota hänen veistoksiinsa, koska hänen julkiset teoksensa ovat veistoksia, ja niistä hänet muistetaan parhaiten. Samoin kannattaa erityisesti huomioida 1930–1950-lukujen tuotanto.

Haupt teki useita julkisia teoksia, kuten K.J. Ståhlbergin marmorisen rintakuvan eduskuntaan ja julkisivureliefin Eteläranta 8:aan Helsingissä. Ehkä tunnetuin hänen veistoksensa on Kohottava voima, joka on Telakkapuistossa Helsingissä. Veistoksessa on hienoja yksityiskohtia, kuten miesfiguurin pää, joka muistuttaa Michelangelon Davidin päätä. Veistoksessa on myös nähtävissä samoja piirteitä kuin Rodinin veistoksissa.

Haupt teki julkisia veistoksia myös ulkomaille, erityisesti Ruotsiin, muun muassa Istuva tyttö –veistoksen Södersjukhusetille ja suihkukaivon Madridiin.

Taiteilijan nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole törmännyt ja uskon, että Matti Hauptin teoksia voi luottavaisin mielin hankkia taideliikkeistä.

Matti Haupt sai Pro Finlandia vuonna 1950.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti