veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kullan etsinnässä alkuun? Näillä vinkeillä voit päästä tienesteille

Kullan etsinnässä alkuun? Näillä vinkeillä voit päästä tienesteille
24.8.2022

Harva pääsee rikastumaan kullankaivamisella, mutta elantonsa sillä tavalla voi tienata. Pyysimme Tankavaaran kultakylän yrittäjältä, Lapin Kullankaivajain Liiton puheenjohtajalta Marko Tourulta vinkkejä, joilla pääsee harrastuksen alkuun.

Ovatko Suomen kultaesiintymät aina Lapissa?

”Etelä-Suomessakin on kultaa, mutta etelässä on kiintokultaa tai kalliokultaa, joka vaatii louhintaa, liuotusprosesseja tai murskausta. Siihen ei lapiopelillä tai kaivinkoneella pysty. Lapissa kalliot ovat jääkauden aikana rapautuneet ja jäät ovat kuljettaneet kivimassoja. Siksi Lapissa on irtokultaa. Lapissa on monia paikkoja, joista kultaa voi löytää. Lapin Kullankaivajain Liitolla on jäsenvaltauksia, joissa jäsenet saavat kaivaa kultaa ilmaiseksi.”


Marko TouruPaljonko kullankaivuu maksaa?

”Se riippuu valtauksesta. Meillä kevytvaskaustekniikkaa voi opetella 14 eurolla. Usein 2–4 hengen porukat ottavat valtauksen, josta he maksavat koko ryhmältä 150 euroa päivältä. Hinnoittelu on kirjavaa. Viikkotasolla maksu on 300–500 euroa, joka jaetaan 4 henkilölle.”

Millaisessa muodossa kultaa voi löytyä?

”Kulta esiintyy eri kohdissa erilaisissa muodoissa. Painavat hiput löytyvät syvemmältä, kultapöly on jäänyt pintaan.”

Etsitäänkö kultaa aina joesta?

”Ei. Käsitys elää sitkeässä johtuen siitä, että kultaryntäysten alussa kultaa etsittiin vedestä. Painovoimaerottelu ei onnistu ilman vettä, mutta nykyisin on käytössä pumppuja, eikä kullan etsintä ole enää sidottu jokeen tai puroon. Jokiuoma voi siirtyä, jolloin kultaa jää kuivalle maalle. Kultaa voi olla esimerkiksi puolen kilometrin päässä joesta.”

Mitä varusteita tarvitaan?

”Tarvitaan vaskooli, joka on vähän kuin lautanen. Sitten tarvitaan lapio ja ämpäri. Valtauksella on ränni, lapiot ja vesipumput.”

Voiko kullankaivuulla rikastua?

”On helpompi voittaa lotossa kuin löytää iso kultahippu. Meidän valtauksellamme käy kesäisin kaivamassa satoja ihmisiä. Ainut isompi kultahippu, mikä sieltä on löytynyt, oli 62-grammainen (vuonna 2019). Sellaisen arvo on 15 000–20 000 euroa.” 

Voiko kullankaivuulla tienata elantonsa?

”Kaivinkoneella kaivamalla voi. Silloin pitää olla hyvä kartoitus tehtynä ennakkoon ja riittävä kultapitoisuus, että kultaa kannattaa lähteä etsimään. Silloin kannattaa usein tehdä oma valtaus. Myös meillä Tankavaarassa on konekaivuuta. Se on ollut ihan tuottoisa projekti meille.”

Mitä muita syitä on harrastaa kullankaivuuta?

”Kaivaminen on monelle harrastus, jossa saa olla ulkona ja luonnossa. Kullankaivuulla on terapeuttinen ja rauhoittava vaikutus. Muu maailma unohtuu, kun kaivaa monttua, yrittää lukea maaperän kerrostumia, rännittää sen ja sitten vaskaa. Välillä voi istua ja kuunnella linnun laulua. Jotkut ovat hissuksiin pitkiä aikoja, toiset voivat käydä välillä vaikka vaeltamassa. Kullankaivuu on tapa viettää lomaviikkoa.”

Mitä lupia kullankaivaja tarvitsee?

”Jos menet matkailualan yrityksen valtaukselle kaivamaan, et tarvitse lupia. Yrityksellä pitää olla maanomistajan luvat ja valtaukseen haettu Tukesilta lupa. Lisäksi konekaivuu vaatii ympäristöluvat.”

Jos kultaa löytyy, mihin se kannattaa myydä?

”Yhdistyksemme on perustanut hankkeen, jossa Lapin kulta on sertifioitu. Tuomme markkinoille kultaa, jonka alkuperä tunnetaan. Tiedämme, miltä valtaukselta ja kenen kaivamaa kulta on. Moni kultaseppä haluaa nykyisin varmistaa kullan alkuperän, koska maailmalla liikkuu kultaa, jonka tuottamisessa on käytetty myrkkyjä tai lapsityövoimaa. Meidän sertifioitu kultamme on löytänyt pikkuhiljaa markkinoita myös Suomesta.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti