veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kelloharrastus lisääntyy – kellojen hinnat eurosta miljooniin

Kelloharrastus lisääntyy – kellojen hinnat eurosta miljooniin
1.10.2019

Samaan aikaan, kun kiinnostus joitakin keräilyalueita kohtaan hiipuu, uusia kiinnostuksen kohteita tulee. Jos ne pystyisi ennakoimaan, olisi rikas nainen tai mies, vaikka keräilyssä ei ensisijaisesti olekaan kysymys sijoittamisesta. Kiinnostus esimerkiksi kelloja kohtaan on kasvanut viime vuosina kovasti, ja se näkyy niin huutokaupoissa kuin huutokauppahinnoissakin.

Kelloharrastajien määrän kasvu Suomessa näkyy mm. alan yhteenliittymän Kelloharrastajien jäsenmäärän kehityksestä. Yhteisön Facebook-ryhmässä oli vuonna 2017 noin 14 000 jäsentä ja vuosi sitten jo yli 20 000. 

Bukowskisin nettihuutokaupassa myytiin syyskuussa yksi keräilijöiden suosikki, teräksinen Omega Speedmaster, jossa on automaattinen päivyri. Kellon mukana on alkuperäinen laatikko sekä ostokuitti, jonka mukaan kello on tehty vuonna 2005. Hinta huutomaksuineen nousi noin 2 000 euroon, vaikka täysin priimakuntoisesta kellosta ei ollut kysymys. Kuva: Bukowskis

Joillakin Hollywood-tähdillä on kelloja, joista maksetaan arvohuutokaupoissa miljoonia, mutta harrastuksen alkuun pääsee huutokaupoissa ja kirppareilla jo muutamalla kympillä – jopa muutamalla eurolla. Asiantunteva keräilijä voi yhä tehdä kirppareilla tosi löytöjäkin, kunhan tietää, mitä etsii.

1700-luvun alun taskukellot ovat varsin harvinaisia. Tässä ruotsalaisen Anders Fredmanin signeeraamassa kellossa on hopeinen kellotaulu  ja teksti ”Fredman, Holmiae”. Kello oli syyskuussa myynnissä Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa, ja hinta huutomaksuineen nousi  yli 2 200 euroon. Kuva: Stockholms Auktionsverk

Brando-lisä luvassa New Yorkissa

Joulukuussa tulee lontoolaisen Phillipsin New Yorkissa pidettävään  huutokauppaan legendaarinen kello, jota tullaan huutamaan ympäri maailmaa. Kyseessä on Rolex GMT-Master -rannekello, joka jo itsesään on arvokas – sellaisia on myyty kansainvälisissä huutokaupoissa mm. kunnosta ja valmistusajankohdasta riippuen 8 000–14 000  eurolla.

Mutta arvo moninkertaistuu, kun tiedossa on, että se on ollut näkyvillä Francis Ford Coppolan ikonisessa ”Apocalypse Now”, Ilmestyskirja -elokuvassa itsensä Marlon Brandon ranteessa. Kellossa on jopa Brandon itsensä kaivertama nimi ”M.Brando”.

Elokuva valmistui vuonna 1979, ja kello on tehty muutama vuosi aiemmin. Tuottaja vaati aluksi, että kello ei saa näkyä elokuvassa, mutta brandomainen vastaus tukki hänen suunsa: ”Jos ihmiset katsovat kelloa eivätkä minua, olen epäonnistunut näyttelijänä”.

Vuonna 1995 Brando lahjoitti kellon tyttärelleen siitä hyvästä, että tämä valmistui yliopistosta, ja huutokauppaan kello tulee hänen perheeltään.

Ei vain Rolex

Vaikka Brandon kello on kaikkien tuntema ja arvostama Rolex, se ei suinkaan ole ainoa keräilijöiden arvostama brändi. Muita kiinnostavia ovat esimerkiksi Patek Philippen Nautilus sekä Aquanaut, Omega Speedmaster 1950–1960-luvuilta, Audemars Piquet Royal Oak, vähän vanhemmat  Eberhard, Angelus, Bovet, Eterna, Tissot ja Lebois.

Lisaäksi maailmalla on joitakin kuuluisia kelloseppiä, joiden yksilöllisiä ja kalliita kelloja pystyvät ostamaan vain harvat keräilijät. Yksi sellainen kelloseppä on Roger W Smith, joka valmistaa vain kymmenen kelloa vuodessa. Tilausjono on kuuden vuoden pituinen, ja niinpä hänen kellostaan saa  valmiina maksaa enemmän kuin mikä hinta oli tilauksentekohetkellä. Tilauksilla voisi siis jopa tienata – edellyttäen, että Smithin kellojen suosio jatkuu nykyisenkaltaisena.

Koska kellotkin olivat aikoinaan herrasväen vaurauden merkki, niitä myös haluttiin pitää näyttävästi esillä. Tämä kelloteline on 1800-luvun alkupuolelta, ja se  on poikkeuksellisen hieno. Telineen pronssipylväs on kullattu, ja se seisoo malakiittijalustalla. Pylvään päällä on pallo ja laakeriseppelettä pitelevä kotka, jalustassa keisari Aleksanteri I:n muotokuvareliefi. Telineen korkeus on 21 cm. Malakiitissa on pieniä vaurioita. Kelloteline on myyty Bukowskisin huutokaupassa, ja se maksoi huutomaksuineen noin 3 500 euroa. Kuva: Bukowskis

Smithin yhteistyössä oppi-isänsä, legendaarisen George Danielsin kanssa tekemä kello myytiin keväällä Phillipsin kellohuutokaupassa Sveitsissä yli 350 000 eurolla. Samassa huutokaupassa myytiin Danielsin tkemä taskukello ällistyttävällä lähes kahden miljoonan euron hinnalla.

Ennen vanhaan pöytäkellot saattoivat olla tosi massiivisia veistoksia. Tämä ranskalainen 1700-luvun lopun kullattua pronssia oleva signeerattu pöytäkello  huutokaupattiin Bukowskis Marketilla syyskuussa, ja siitä maksettiin huutomaksuineen noin 1 000 euroa. Kellon koko on 25x11x36 cm. Siinä on pieniä vaurioita sekä korjauksia, ja pari pientä koristetta saattaa puuttua. Kellotaulu on valkoista emalia. Kuva: Bukowskis

Aku Ankka – Vulle Vuojas sai uuden omistajan

Syksyn arvohuutokaupoissa oli jälleen mielenkiintoisia kuriositeetteja kaupan – mm. saamelaiskulttuuriin liittyviä. Varsinkin ruotsalaisissa huutokaupoissa on ollut jatkuvasti myynnissä taidokkaasti tehtyjä saamelaispuukkoja, mutta nyt oli tarjolla hiukan harvinaisempia kohteita ja vieläpä Suomesta.

Hagelstamilla oli syyskuun huutokaupassaan tosi erikoisuus, Lapin maalarin Reidar Särestöniemen (os. Kaukonen) saamenpuku Enontekiöstä.

Reidar Särestöniemen Saamenpuku istuu näköjään hyvin myös Kasper Hagelstamin päällä. Hagelstamin huutokaupassa puvulla olisi ollut useampikin ottaja. Kuva: Hagelstam

Särestöniemen maalaukset menevät yhä hyvin kaupaksi huutokaupoissa, mutta niin näytti käyvän kaupaksi myös hänen saamenpukunsa. Siitä maksettiin Hagelstamilla huutomaksuineen peräti runsaat 500 euroa. Puvun provenienssin eli omistushistorian vahvistavat Reidarin sukulaiset.

Saamelaiskulttuuria oli myynnissä myös Hellman-huutokauppojen (Filateliapalvelu) huutokaupassa syyskuussa. Tarjolla oli nimittäin harvinainen saamenkielisen Aku Ankan ensimmäinen vuosikerta eli Vulle Vuojas 1987 numerot 1–16. Niistä maksettiin noin 200 euroa. 

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti