veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Johanna Ehrnrooth – omaperäinen taiteilija on keräilijöiden kestosuosikki

Johanna Ehrnrooth – omaperäinen taiteilija on keräilijöiden kestosuosikki
18.1.2021

Johanna Ehrnrooth (1958–2020) on suomalainen arvostettu kuvataiteilija. Hän on tunnettu figuratiivisista puoliabstrakteista maalauksistaan.

Johanna Ehrnrooth opiskeli Pariisissa vuosina 1977–1978 Académie Julienissa ja sen jälkeen vuosina 1978–1983 École Nationale Supérieure des Beaux-Artsissa. Hän debytoi 1982 Pariisissa.

Taiteilija piti näyttelyn 1993 Vanhan ylioppilastalon galleriassa Helsingissä, ja jo seuraavana vuonna hänen näyttelynsä Galerie Pelinillä, tuolloin yhdessä Helsingin arvostetuimmassa näyttelypaikoista, oli menestys.

Tämän jälkeen Johanna Ehrnroothilla oli säännöllisesti näyttelyjä sekä Galerie Forsblomilla että Taidekeskus Salmelassa sekä muutamia yksityisnäyttelyjä ulkomailla. Hän osallistui myös moniin ryhmänäyttelyihin.

Peiliteema toistuu Johanna Ehrnroothin teoksissa

Peiliteema on todennäköisesti Ehrnroothin tuotannon tunnetuin aihe. Nämä teokset koostuvat interiöörikuvauksista ja naishahmoista, joita taiteilija kuvaa ikään kuin peilin heijastuksina eri perspektiiveistä. Myöhemmin taiteilija maalasi paljon myös drapeerauksia ja fragmenttisia kuvia.

Johanna Ehrnroothin omaperäinen tuotanto koostuu monikerroksellisista kertomuksista, joissa on monia vastakohtia: klassista ja modernia, abstraktia ja esittävää, kotimaista ja itämaista symboliikkaa, pyöreitä muotoja ja kulmikkuutta ja ennen kaikkea runsaasti yllätyksiä.

Hän maalasi akryyleillä, öljyllä, pastelleilla ja myös sekatekniikalla. Maalausten lisäksi hän loi sermeihin taidetta ja teki litografioita. Taiteilijan väripaletti oli monipuolinen ja laaja.

Ehrnroothin teoksia on useissa merkittävissä museoissa sekä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.

Teoksia jälkimarkkinoilla harvoin

Taiteilijana Ehrnrooth piti matalaa profiilia, mutta taidemarkkinoilla hän on aina ollut valikoituneiden keräilijöiden arvostama kestosuosikki. Jatkossa hän on todennäköisesti jopa tunnetumpi, kun teoksia tulee enemmän myyntiin jälkimarkkinoille.

Toistaiseksi Ehrnroothin teoksia on ollut tarjolla harvoin, joten saatavuus on niukkaa. Tämä on hyvä optio hintojen nousun kannalta tulevaisuudessa.

Sijoitusmielessä Ehrnroothin tuotanto on kiinnostavaa, koska lähes kaikki hänen teoksensa on myyty näyttelyissä. Teokset ovat korkealaatuisia ja tasaisen vahvoja koko tuotannon ajalta.

Odotan suurella mielenkiinnolla jonkin museon järjestämää Ehrnroothin retrospektiivistä näyttelyä. Kun näin tapahtuu, taiteilijan teoksia tulee melko varmasti myyntiin taidemarkkinoille ja hinnat nousevat. Kannattaa siis pitää silmällä tämän taiteilijan teoksia.

Johanna Ehrnrooth oli vuonna 2001 Ars Fennica -palkintoehdokkaana. Vuonna 1996 hän sain Stina Krooksin -säätiön palkinnon.

Pauliina Laitinen

Pauliina Laitinen on filosofian tohtori ja taideasiantuntija.

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti