veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Johan Knutson – valojen ja varjojen leikkiä romanttisissa maisemamaalauksissa

Johan Knutson – valojen ja varjojen leikkiä romanttisissa maisemamaalauksissa
24.7.2020

Johan Knutson (1816–1899) on tunnettu, alkuaan ruotsalainen ja sittemmin suomalaistunut klassikkomaalausten tekijä.

Knutson erikoistui suomalaiseen romanttiseen maisemamaalaukseen. Hän kuvasi teoksissaan kauniita luontokohteita, joiden tunnelmaa hän dramatisoi valojen ja varjojen kontrasteilla. Suuntaus oli suosittu niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Knutson opiskeli taiteen tekemistä Lundin yliopiston litografian laitoksella ja Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa Tukholmassa. Hän opiskeli myös  Kööpenhaminassa ja myöhemmin vielä Saksassa ja Itävallassa. Hän työskenteli piirustuksenopettajana Porvoossa vuosina 1844–1890.

Suomeen tullessaan Knutson oli vain 24-vuotias. Taiteilija muutti Suomeen, koska hän teki kuvituksen kirjaan Finland framställdt i teckningar. Knutson teki kirjaan 48 maisemakuvaa. Myöhemmin hän kuvitti myös teossarjaa Matkustus Suomessa.

Knutson debytoi taiteilijana vuonna 1858. Hän maalasi pääasiassa öljymaalauksia, mutta tuotantoon kuuluu myös joitakin kevyen tekniikan töitä, kuten tussilaveerauksia.

Tarjolla hintaansa arvokkaampia teoksia

Viimeisten reilun 20 vuoden aikana korkeimmat Johan Knutsonin teosten julkiset hintanoteeraukset huutokaupoissa ovat olleet noin 10 000–14 000 euroa.

Viime vuosina Knutsonin teoksia on huutokaupattu esimerkiksi Bukowskisilla noin 800–6 400 euron hintaskaalassa. Suurehko maalaus Maisema Porvoon saaristosta myytiin 6 400 euron vasarahinnalla. Ei ihme, sillä teos edustaa ehkä kauneinta Knutsonia.

Maisema Porvoon saaristosta -maalausta hallitsee panoraamamainen lintuperspektiivi kohti merenrantaa, sää on puolipilvinen, jopa painostava ja tunnelma on lähes dramaattinen. Värit ovat vahvat, teoksessa on paljon vastavärejä ja siinä on korostettuja vaaleita kohtia. Maalaus on hyvin pittoreski ja idyllinen kuvaus Porvoosta.

Hagelstamin huutokaupassa myytiin puolestaan Knutsonin hieno romanttinen metsämaalaus 800 eurolla. Hagelstamilla myytiin myös Knutsonin öljymaalaus Kaivopuisto vain 2 900 eurolla, vaikka teoksella oli myös provenienssia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tällaisia 1800-luvun klassisia maisemamaalauksia saa nyt lähes pilkkahintaan.

Taidekaupassa kannattaakin olla tarkkana, jos myynnissä on edullinen ja hintaansa arvokkaampi teos, sillä niitä löytyy yllättävän usein.

Tunnistettava paikka nostaa maalauksen hintaa

Knutsonin teosten hinnoittelussa pätee taidemarkkinoiden tuttu fakta: Jos maisemamaalaus kuvaa tunnistettavaa paikkaa, hinta on parhaimmillaan moninkertainen taiteilijan muuhun tuotantoon verrattuna.

Sijoitusmielessä kannattaa keskittyä Knutsonin 1860–1870-luvun teoksiin ja nimenomaan niihin, joista tiedetään, mitä paikkaa teos kuvaa.

Knutson signeerasi suurimman osan maalauksistaan signeerauksella J. Knutson.

Knutsonin teokset ovat vanhoja ja dokumentteja on vähän. Tämä hankaloittaa aitouden tarkistamista.

Tarkistus kannattaa kuitenkin tehdä, sillä muutamien Knutsonin teosten aitous on kyseenalainen. Taidekonservaattoriin kannattaa olla yhteydessä vähintäänkin silloin, jos ostaa teoksen yksityiseltä myyjältä.

Taiteilijan maalauksia voi ihailla useissa taidemuseoissa. Teoksia on muun muassa Ateneumissa sekä Turun ja Tampereen taidemuseoissa.

Johan Knutson oli Suomen Taiteilijaseuran jäsen ja voitti useita palkintoja Suomen Taideyhdistyksen kilpailuista.

Pauliina Littorin

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti