veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Huolettaako Huawei? Arveluttaako Apple? Näin turvaat tietosi puhelimen vaihdossa

Huolettaako Huawei? Arveluttaako Apple? Näin turvaat tietosi puhelimen vaihdossa
28.5.2019

Kauppapoliittiset levottomuudet ovat huolestuttaneet viimeksi kiinalaisvalmisteisten puhelinten käyttäjiä. Voiko laitteen ja sen amerikkalaisten ohjelmistopalveluiden yhteispeliin jatkossa edes luottaa? Tämä voi olla monelle uusi sysäys vaihtaa puhelinta.

Onneksi puhelimen tietojen kopiointi Androidista toiseen ja jopa eri käyttöjärjestelmien välillä on helpottunut merkittävästi pilvipalvelujen myötä.

Nykyään kuvien, sovellusten, tekstiviestien, videoiden yhteystietojen ynnä muun tarpeellisen siirtämiseen riittää uuden puhelimen tarjoama neuvonta käyttöönottovaiheessa. 

1. Androidista Androidiin

 Android-leirin sisäisissä vaihtotapauksissa Google-tili on paras tae onnistumiselle, koska puhelimen tiedot kopioidaan pilvipalveluun, ellei käyttäjä ole nimenomaan poistanut tätä vaihtoehtoa toiminnasta.

2. iPhonesta iPhoneen

 Menetellään samoin, mutta varmuuskopiointi pitää erikseen kytkeä toimintaan. Se tapahtuu valitsemalla Settings > Your name > iCloud > iCloud Backup ja kuuluu palveluun, eli ei maksa ekstraa. Käyttöön otettava laite ohjeistaa yhteyksien viimeistelyssä tämän jälkeen.

Androidista iOS:ään

Vanhaan puhelimeen ladataan Move to iOS -sovellus Google Play-sovelluskaupasta. Sen avulla siirtyvät niin yhteystiedot, viestihistoria, kuvat ja videot, kuin myös sähköpostit ja kalenterit.

Move to iOS asentaa uuteen iPhoneen jopa kaikki ne Androidilla käytetyt ilmaisohjelmat, joista on saatavilla iPhone-versiot.

4. iPhonesta Androidiin

Google Play-sovelluskaupasta ja uusimmista Samsungin puhelimista löytyvä Smart Switch mahdollistaa tiedostojen siirtämisen vanhasta puhelimesta kaapelilla tai langattomasti. Se toimii muidenkin kuin Samsungin valmistamilla Android-laitteilla.

Sovellus ladataan Google Playsta uuteen Androidiin. Sitten käyttäjän on tehtävä varmuuskopio iPhonen sisällöstä iCloudiin. Kun Smart Switch käynnistetään Androidissa, se neuvoo käyttäjää eteenpäin. 

Tiedot talteen pilveen

Molemmat käyttöjärjestelmäleirit tarjoavat mahdollisuuden varmuuskopioida kaikki puhelimen tiedot joko iCloud- tai Google-pilviin. Tällöin sisällön siirto uuteen puhelimeen on yksinkertaista.

Android-toimittajista Huawei ja Samsung tarjoavat myös omia pilvipalveluitaan puhelinten varmuuskopiointiin.

Suomessa on edelleen paljon Nokian ja Microsoftin Lumia-luureja. Sellaisen käyttäjällä on yleensä myös OneDrive-pilvipalvelu, jonne puhelimen sisällön voi varmuuskopioida.

Käytäntö on osoittanut, että ei-nörtin Lumia-käyttäjän on syytä pyytää apua oman operaattorin palvelupisteestä saadakseen varsinkin vanhat yhteystiedot siirtymään uuteen luuriin.

Kaikissa siirtotapauksissa vanhan sim-kortin on syytä antaa olla vanhassa puhelimessa siihen saakka, että kaikki tarvittava toimii uudessa luurissa oikein. Näin kortilla mahdollisesti oleva data säilyy kaiken varalta varmuuskopiona.

Kun käyttöjärjestelmä vaihtuu

Puhelinvalmistajien tiedonsiirtosovelluksia käytettäessä myös puhelimeen ladatut apit pääosin siirtyvät. Maksulliset sovellukset pitää kuitenkin ladata uuteen puhelimeen erikseen, eikä kaikkia sovelluksia löydy molemmista käyttöjärjestelmälinnakkeista.

Pankkisovellukset saattavat olla mutkikkaampia. Mobiilipankin aktivoimiseen uudessa puhelimessa on ehkä kysyttävä neuvoa oman pankin asiakaspalvelusta. 

Hyötyvinkkejä matkapuhelimen vaihtajalle

  • Käytä puhelinvalmistajan tarjoamaa pilvipalvelua luurisi sisällön varmuuskopiointiin.
  • Mikäli et käytä pilvipalveluita, puhelinvalmistajien siirtosovellukset auttavat. Uusi laite ohjaa asentamaan oikean sovelluksen ja neuvoo sekä kysyy, mitä haluat siirtää.
  • Pidä sim-kortti varmuuskopiona vanhassa puhelimessa siihen saakka, että kaikki tarvittava toimii uudessa oikein.
  • Puhelinoperaattorien verkkosivuilta löytyy tarvittaessa lisäneuvoja.

Kauko Ollila 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti