veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Harkinnassa leasing? Määritä sopimuksen pituus tarpeidesi mukaan

Harkinnassa leasing? Määritä sopimuksen pituus tarpeidesi  mukaan
17.8.2021

Ladattavat hybridit ovat nyt suosituin käyttövoima, leasingyhtiöt kertovat. Myös vaihtoleasingin suosio on kasvussa. Käytetyistä autoista voi tehdä hyvinkin lyhyen sopimuksen.

Käyttövoimien murrosvaihe korostaa kysymystä, kuinka pitkäksi aikaa haluaa sitoutua tiettyyn automalliin ja moottorivaihtoehtoon. Leasingsopimuksen kuukausikustannus laskee nykyäänkin sopimuksen pidentyessä, mutta erot eivät välttämättä enää ole dramaattisen suuria.

”Merkittävin yksittäinen tekijä hinnoittelussa on arvio auton jälkimarkkinahinnasta – eli jäännösarvo – sopimuskauden lopussa. Puhutaan siis auton arvon kuoleentumiskäyrästä.”

”Uuden auton arvo laskee suhteessa eniten sopimuksen alkuvaiheessa, mikä vaikuttaa suhteessa negatiivisesti hinnoitteluun eli nostaa hintaa. Toisaalta auton huolto- ja rengaskulut ovat vastaavasti pienempiä lyhyemmässä sopimuksessa, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti kuukausivuokraan eli alentaa sitä”, Santader Consumer Financen liiketoimintajohtaja Kari Kauppinen toteaa.

Nordean autorahoituksesta vastaava johtaja Kristian Ajanto sanoo samaa: ”Leasingsopimuksen vuokraan vaikuttaa sopimusaika, kilometrimäärä sekä auton merkki- ja mallikohtainen jälleenmyyntiarvo. Jälleenmyyntiarvo määritetään eri sopimusajoille ja yleensä auton jälleenmyyntiarvo alenee ensimmäisenä vuonna enemmän kuin kolmantena tai neljäntenä vuonna. Siksi lyhyemmän sopimuksen hinta voi olla kalliimpi”, Ajanto toteaa.

ALD Automotiven kaupallinen johtaja Anssi Rinne muistuttaa kuitenkin, että aivan kuten omistusauton arvon alenemaan, vuokran hintaan vaikuttavat aina ennen kaikkea pitoaika, kilometrimäärä sekä auton merkki- ja mallikohtainen jälleenmyyntiarvo.

”Näiden kombinaatio määrittelee vuokran hintapisteen ja on aina tapauskohtainen. Sanotaan, että markkina on aina oikeassa eli omistusmuodosta huolimatta ennen kaikkea kysyntä lopulta määrittelee vaihtoauton markkinahinnan ja siten autoilun kokonaiskustannuksen”, hän sanoo. 

Sopimuksen pituus ei vaikuta tuottoon

Santanderin Kauppisen mukaan sopimuksen pituudella ei ole suurta merkitystä leasingyhtiön kannalta. Näin ollen leasingyhtiö ei pyri vaikuttamaan asiakkaan päätökseen sopimusajasta. Kauppisen mielestä tärkeintä on, että asiakas kokee tehneensä oikean päätöksen ja on tyytyväinen. Se on aina pitkäkestoisen asiakassuhteen perusta.

”Laskennallisesti leasingyhtiön tuotto on täysin sama niin lyhyessä kuin pitkässä sopimuksessa. Lyhyemmässä sopimuksessa on toki helpompi arvioida arvon aleneminen ja huoltokustannukset oikein, mutta toisaalta leasingsopimusten uusiminen sataprosenttisesti ei ole mahdollista, koska ihmisten tarpeet muuttuvat.”

”Pitkässä sopimuksessa asiakassuhde kestää kokonaisuudessaan kauemmin ja leasingyhtiöllä on asiakkaan kanssa useampia asiakaspalvelutilanteita, joissa oma ylivoimainen palvelu voidaan osoittaa.”

Nordean Ajanto kertoo, että vertailtaessa eri rahoitusmuotojen kiinnostavuutta yksityisleasingin lisäksi vaihtoleasingin suosio on kasvussa. ”Käytetyistä autoista voi tehdä kuuden kuukauden sopimuksen”, hän muistuttaa.

ALD Automotiven Rinne kertoo, että myös heillä käytetyistä autoista voi tehdä kuuden kuukauden sopimuksen. Se on ALD:llä tällä hetkellä erittäin suosittu vaihtoleasingtuote. 

Suosio vaikuttaa arvoon ja vuokraan

Ladattava hybridi on kaikkien kolmen rahoitusyhtiön edustajan mukaan tällä hetkellä suosituin käyttövoimamuoto niin yritys- kuin yksityisautoilijoiden keskuudessa.

”Tämä johtuu siitä, että autoilija saa yleisesti parasta vastinetta rahoilleen nimenomaan ladattavista hybrideistä. Erityisesti premium-segmentin ladattavat hybridit ovat erittäin suosittuja tällä hetkellä niin yritys-, yksityis-, kuin vaihtoleasing-myyntikanavissamme”, ALD Automotiven Rinne toteaa.

”Tällä hetkellä ei eri käyttövoimien osalta ole näkyvissä suuria tai nopeita muutoksia lyhyellä aikavälillä, mutta käyttövoimien kehittyessä vaihtelut voivat olla suurempia pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi sähkö- ja hybridiautojen kehitys on nopeaa, mikä voi vaikuttaa autojen jälleenmyyntiarvoihin. Yksityisleasingillä voi suojautua mahdollisilta vaihteluilta, kun riski jälleenmyyntiarvon kehityksestä on leasingyhtiöllä”, Nordean Ajanto sanoo.

Santanderin Kauppisen mukaan suosio vaikuttaa luonnollisesti myös leasinghintoihin: ”Ladattavien hybridien haluttavuus markkinoilla on kasvanut merkittävästi viime vuosina niin uusissa kuin käytetyissä autoissa. Niiden kasvanut kysyntä käytettynä luonnollisesti nostaa niiden jälleenmyyntihintaa, mikä puolestaan laskee kuukausivuokraa.”

Leasingsopimuksen kesto: Tee yksilöllinen ratkaisu

Mitä seikkoja kannattaa huomioida, kun puntaroi sopimuksen kestoa: tehdäkö leasingsopimus kahdeksi, kolmeksi vai neljäksi vuodeksi? 

”Yksiselitteistä vastausta ei ole. Kannattaa aina miettiä, mikä vastaa omaa elämäntilannetta ja autoilun tarvetta parhaiten”, ALD Automotiven Anssi Rinne neuvoo. 

Nordea Autorahoituksen Kristian Ajanto korostaa auton käyttötarkoitusta. ”Sopimuksen keston lisäksi kannattaa pohtia, kuinka paljon autolla ajetaan ja millaista ajoa. Lyhyillä päivittäisillä ajomäärillä täyssähköauto tai ladattava hybridiauto voi olla kokonaiskustannuksiltaan erittäin hyvä vaihtoehto.”

”Kun vertailee eri vaihtoehtoja ja hintaesimerkkejä, kannattaa ottaa huomioon myös muut omistusautoiluun liittyvät kulut – esimerkiksi kuinka paljon kolmen tai neljän vuoden aikana voi tulla korjaus- tai huoltokuluja – ja minkä painoarvon laittaa yksityisleasingin kuukausihinnalle suhteessa huolettomaan liikkumiseen, ilman omaan talouteen vaikuttavia yllätyksiä.”

Myös Santanderin Kari Kauppinen sanoo, että yhtä oikeaa vastausta ei ole. ”Käyttäjien arvostukset ja tarpeet ovat hyvin erilaisia. Kuten kaikessa ihmisen kulutuskäyttäytymisessä, tässäkin päätösprosessiin vaikuttavat myös tunteet erittäin paljon.

Asiakkaan tulee puntaroida aivan samoja asioita kuin mitä tahansa hyödykkeitä itselleen hankkiessaan. Esimerkiksi: Millaiseen käyttötarpeeseen hän autoa tarvitsee? Mitä asioita hän arvostaa? Onko hän ihminen, joka haluaa vaihtaa autoa usein vai onko hänen mielestään itse asiassa mukavampaa ja helpompaa vaihtaa autoa harvemmin? Millainen kuukausibudjetti hänellä on käytettävissään autoiluun?”

”Joka tapauksessa on hyvä, jos asiakkaalla on päätöstä tehdessään käytettävissään kuukausivuokra useille eri sopimuspituuksille. Näin hän voi tehdä juuri itselleen parhaiten sopivan ratkaisun”, Kauppinen toteaa.

Juha Partanen

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti