veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Etätöihin etelään? Työsuhde-etuna valoisat aamut ja virkistävä ympäristö

Etätöihin etelään? Työsuhde-etuna valoisat aamut ja virkistävä ympäristö
22.1.2019

Työskentely Välimeren valossa vaatii hieman itsekuria, suunnitelmallisuutta ja villasukat.

”Eikö näitä töitä voisi tehdä jossain, missä olisi edes valoa”, miettii moni marraskuussa. Ja kyllähän monia toimistotöitä voi. 

Jos työnantaja suosii etäilyä, on sama, naputteleeko konetta jyväskyläläisessä vai palermolaisessa lähiössä. Pienyrittäjän on varmistettava, onko asiakas valmis hoitamaan mahdolliset palaverit Skypellä tai muulla tietotekniikalla.

Valon vuoksi ei tarvitse matkustaa edes kovin kauas, sillä esimerkiksi Sisiliassa päivä on joulukuussa melkein neljä tuntia pidempi kuin Helsingissä. Tammikuussakin eroa on vielä kolmisen tuntia. Kaupanpäälle saattaa saada 20 astetta lämpöä iltapäivisin.  

Asenteiden lisäksi etätyön tekeminen on helpottunut tekniikan ansiosta. Nettiin pääsee ilmaiseksi wifin kautta useimmista majapaikoista. Se mahdollistaa paitsi viestien lähettämisen myös pääsyn pilvipalveluihin.

Puhelut ovat EU-maissa parhaimmillaan samanhintaisia kuin kotimaassakin, eikä tavanomaista datan siirtoakaan tarvitse hysteerisesti pelätä. Ennen lähtöä on silti hyvä tarkistaa oman liittymän ehdot, sillä ulkomaan hinnat vaihtelevat operaattoreittain ja liittymätyypeittäin.

Villasukat mukaan  

Ydintalvi on oivallista etätyöaikaa monessa Välimeren kaupungissa, sillä majoituksen saa silloin edullisesti. Esimerkiksi Palermon ydinkeskustasta löytyy asiallisia huoneistoja 30 eurolla yö.

Kokonaisen huoneiston etuja on oma keittiö, useampi huone ja mahdollisuus asua paikallisten keskellä. Hotellin etuja on luonnollisesti henkilökunta, jolta saa apua niin kaupungissa liikkumiseen kuin muutaman sivun tulostustarpeeseenkin. Toisin kuin yksityiseltä vuokratussa asunnossa, hotellissa on mahdollisuus vaihtaa huoneistoa, jos liikenne tai rakennustyömaa kovasti häiritsee.

Välityspalveluiden asuntoilmoitukset ja -arvostelut kannattaa lukea eri silmälaseilla kuin lomahuoneistoa etsiessä. Läheskään kaikissa majoituspaikoissa ei ole esimerkiksi kirjoituspöytää. Lämmitys tarkoittaa yleensä ilmalämpöpumppua, jollainen saattaa olla vain makuuhuoneessa.

Muutenkin Alppien eteläpuolella on varauduttava talvella aivan toisenlaisiin sisälämpötiloihin kuin Suomessa. Villapaitojen lisäksi matkalaukkuun kannattaa pakata kunnon pyjama ja sisäkengät tai vähintäänkin villasukat.

Varmista it-tuki ja vakuutukset 

Tietoliikenneyhteydet toimivat ainakin Italian ja Ranskan kaupungeissa yleensä hyvin. Asia kannattaa silti tarkistaa majoituksen tarjoajalta. Ongelmien varalta mukaan kannattaa ottaa yhteystiedot ainakin teleoperaattorin ja mahdollisen työnantajan asiakastukeen. Työnantajan lukuun töitä tekevän kannattaa tarkistaa, että työnantajan verkkoon pääsee myös ulkomailta.

Matkalla tarvitaan matkavakuutus, ja lompakossa on hyvä olla myös eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lisäksi kannattaa olla oma tai työnantajan ottama vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Lakisääteinen työtapaturmavakuutus on voimassa lyhytaikaisessa etätyössä myös ulkomailla EU-maissa, mutta se on voimassa vain työtä tehdessä eikä kata edes jaloittelua töiden lomassa. Vakuutusyhtiö muistuttaa, että työolosuhteiden on oltava työnantajan hyväksymiä.

Nauti valosta

Välimerelläkin hämärä laskeutuu keskitalvella viiden jälkeen, eli päivän lämpimimmistä ja valoisimmista hetkistä kannattaa nauttia.

Jos työ ei ole päivystämistä, sen voi rytmittää vaikkapa seuraavasti: Aikainen herätys, jota valoisuus helpottaa, ja töitä tiiviisti aamupäivä. Lounasaikaan parin tunnin tauko, joka sisältää joko juoksulenkin, kävelyä puistossa, ruokaostoksia torilla, nähtävyyksien bongailua tai lounaan katukahvilassa. Työtä iltapäivällä ja vielä pari tuntia pimeällä.

Siestaa noudatetaan yhä monessa paikassa niin, että kirkot, taidemuseot ja nähtävyydet ovat auki myöhään iltaan. Iltaisin voi myös kokata, lueskella tai somettaa. Kollegoille ei tosin kannatta hehkuttaa maksimilämpötiloista tai lähikuppilan kahdeksan euron simpukka-annoksista kovin tiuhaan. 

Ekstrovertti – mieti vielä 

Jos kaipaa ympärilleen vilkasta sosiaalista elämää, etätyön etelässä voi unohtaa. Sen lisäksi, että työskentelee päivän yksin, kaamospakolainen on yksin myös iltaisin. Jos mukana on eläkkeellä oleva puoliso tai lomailevaa matkaseuraa, itsekurin on syytä olla timanttinen.  

Introvertille etelässä työskentelyn harvoja haittapuolia on aikaero, jos työ edellyttää aktiivisuutta suomalaiseen virka-aikaan. Aamuvirkuille sekään ei ole ongelma. 

Mitä maksaa?

  • Lento Helsingistä Palermoon Rooman tai Frankfurtin kautta halvimmillaan noin 200 e.  
  • Huoneistojen vuokrat alkaen noin 200 e/vko.
  • Espresso 1 e, leivos kahvilassa 2–3 e.
  • Pasta tai miekkakala-annos ravintolassa noin 10 e.
  • Julkisen liikenteen vuorokausilippu 3,5 e.

 Katri Isotalo 

Rahat, verot, työ & eläke, koti