veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Elias Muukka – taivaan, veden ja pilvien maalari

Elias Muukka – taivaan, veden ja pilvien maalari
14.2.2020

Taidemaalari Elias Muukan maalauksia myydään tasaisesti taidemarkkinoilla. Hänen parasta tuotantokauttaan olivat vuodet 1890–1910. Muukka maalasi erityisen paljon turkulaisia kaupunkinäkymiä ja maisemia Karjalasta.

Elias Muukka: Tyttö maisemassa. 1879. Öljy pahville. Turun taidemuseo. Kuva: Vesa Aaltonen.

Elias Muukka (1853–1938) on tunnettu suomalainen düsseldorfilaistyylinen maisemamaalari. Hän maalasi erityisen paljon turkulaisia kaupunkinäkymiä ja maisemia Karjalasta.

Muukka oli vielä 1980- ja 1990-luvuilla erittäin haluttu taiteilija ja jonkin aikaa myös vuonna 2010, jolloin hänen tuotantoaan esiteltiin näyttelyissä Etelä-Karjalan ja Pohjanmaan museoissa. Mutta jostakin syystä hänen teostensa valovoima on sittemmin hieman hiipunut. Siksi nyt on hyvä hetki seurata, jos taidemarkkinoille tulee edullisesti myyntiin hänen hienoimpia maalauksiaan.

Elias Muukka opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä Selma Schaefferin opetuksessa 1874–1877, Düsseldorfin taideakatemiassa 1877–1879 ja Pariisin Académie Colarossissa 1880–1881. Tämän jälkeen Muukka alkoi opettaa piirustusta Sortavalan seminaarissa, Turun tyttökoulussa ja reaalilyseossa sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Myöhemmin hän opetti vielä Savonlinnan ja Mikkelin lyseoissa.

Opetustyö vaikutti siten, että Muukka maalasi paljon kesäisin. Siksi hänen tuotantonsa kesämaisemat ovat kiinnostavia, ja ne olivat taiteilijalle itselleenkin mieluisia.

Elias Muukan teoksissa kannattaa kiinnittää huomiota hänen tapaansa kuvata taivasta, vettä ja pilviä.

Muista tarkistaa Muukan teoksen omistushistoria eli provenienssi

Taiteilijan parasta ja kalleinta tuotantokautta olivat vuodet 1890–1910.  Tämän aikakauden teosten hinnat ovat myöhempää tuotantoa korkeammat.

Edelleen hänen parhaimmat teoksensa 1890-luvulta ovat sijoituskohteita. Tällaisen teoksen provenienssissä pitää olla mainittuna vähintään yksi näyttely, sen pitää olla signeerattu ja hyvässä kunnossa. Paras aihe on miellyttävän tuntuinen maisemamaalaus vaikuttavalla taivaskuvauksella.

Vielä 1990-luvulla Muukan teosten hinnat lähentelivät 10 000 euroa. Viimeksi myyty Kalastajat vuodelta 1890 vaihtoi omistajaa Hagelstamilla 3 000 eurolla marraskuussa 2019.

Pieniä maalauksa parhaalta kaudelta huutokaupattu edullisesti

Muukan maalauksia on tasaisesti myynnissä taidemarkkinoilla. Huutokaupoissa hänen maalaustensa hinnat ovat noin 600–1 500 euroa. Taiteilijan parhaimman aikakauden pienikokoisia maalauksia on huutokaupattu yllättävän edullisesti: vain noin 1 500–2 000 eurolla. Vaikka nämä teokset ovat pieniä, suosittelen vakavasti pohtimaan hankintaa, jos kaikki muut tekijät ovat sijoitusnäkökulmasta kunnossa.  

Pienet myöhäistuotannon maalaukset maksavat sen sijaan vain muutamia satoja euroja.  

Markkinoilla on harvoin myynnissä Elias Muukan kevyillä tekniikoilla tekemiä teoksia, esimerkiksi lyijykynäpiirustusten hinnat ovat muutamia satoja euroja.

Muukan nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole koskaan törmännyt.

Muukka sai toisen palkinnon dukaattikilpailussa vuonna 1880 ja kunniamaininnan Pariisin maailmannäyttelyssä 1889 sekä toisen palkinnon valtion maisemamaalauskilpailussa 1897.

Elias Muukka oli Suomen Taiteilijaseuran kunniajäsen. Hän sai professorin arvonimen vuonna 1928 ja asui loppuvuotensa kuuluisassa Lallukan taiteilijatalossa Helsingissä.

Pauliina Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti