veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Auton korjaus osamaksulla on kallista lystiä

Auton korjaus osamaksulla on kallista lystiä
31.10.2018

Jos auton huolto- tai korjauslasku on iso, herää helposti ajatus maksaa lasku kuukausierissä ja jakaa kustannusrasitus näin usealle kuukaudelle tai jopa muutamalle vuodelle. Osamaksurahoituksesta voi kuitenkin tulla varsin kallista – ellei aja Toyotalla.  

Sekä merkki- että riippumattomat korjaamot tarjoavat nykyään rahoitusta huolto- ja korjauskulujen kattamiseen. Rahoitusjärjestelystä hyötyvät sekä rahoitusyhtiö että korjaamo, joka saa oman palkkionsa rahoitussopimuksen myymisestä. Samalla osamaksurahoitus helpottaa isojenkin laskujen esittämistä asiakkaille.

Riippumattomat yksittäiset korjaamot ja korjaamoketjut tarjoavat asiakkailleen yleensä Innovoicen, Resurs Bankin, Lindorffin tai Arvato Financen rahoitusta. Autorahoittajana tunnettu Santander Finance on puolestaan rahoittajana muun muassa Fordia huoltavalla Vaunulalla ja Volkswagen-konsernin merkkejä huoltavalla VV-Autolla.

Todellinen rahoituksen tarjoaja on usein kuluttajarahoituksen parissa toimiva rahoitusyhtiö. Vain Toyotalla on oma rahoitusyhtiö korjaamolaskuja rahoittamassa. 

ATOY EDULLISIN, AUTOFIT KALLEIN

Hintaesimerkkejä: 1 000 euron korjaamoluotto / 12 kk

Huoltokorjaamo ja luoton nimi Maksettava kokonaismäärä / e Luoton myöntäjä
Atoy Svea Rahoitus  1 031 Svea Ekonomi
Atoy Huoltotili koroton  1 083 Resurs Bank
Toyota korjaamoluotto 1 092 Toyota Finance

AD Erämaksu*

1 113 Lowell**
Autokeskus erä 1 124 Lindorff Invest
Veho erämaksu 1 124 Lindorff Invest
Fixus-ketju, Koivunen 1 126 Innovoice 
Motonet korjaamorahoitus*** 1 136 Innovoice
Delta lasku 1 143 Lindorff Invest

Metro-Auto erämaksu

1 149 Lindorff Invest
Autofit, erämaksu  1 152 Svea Ekonomi
Autofit, ostoluotto 1 188 Svea Ekonomi

* AD erämaksu lisätty taulukkoon 22.10.2018, **ent. Lindorff
*** Motonet korjaamorahoitus, hinta muuttunut ennen artikkelin julkaisua 1 150 eurosta 1 136 euroon (24.1.2019).

Toyotalla kohtuullista

Toyota Finance Finlandin myöntämän luoton todellinen vuosikorko on korjaamoluottojen edullisin, 7,45 %, kun rahoitettavan luoton määrä on 2 500 euroa ja takaisinmaksuaika 24 kuukautta. Korkolaskelma sisältää kahdeksan euron kuukausittaiset käsittelykulut.

Huolto- ja korjauskulujen ohella Toyotan korjaamoluotolla voi rahoittaa uuden rengassarjan tai lisävarusteiden hankintoja.

Toyota Rahoituksen Korjaamoluotto-päätöksen voi hakea jo ennakkoon. Verkossa toyota.fi-sivustolla olevalla Korjaamoluotto-laskurilla voi säätää kuukausihinnan mieleisekseen. Sopimuskausi voi olla 3–24 kuukautta ja luoton koko 200–2 500 euroa. Kuukausimaksun näkee heti kun on siirtänyt summan ja ajan haluttuun kohtaan. Rahoitusyhtiö lupaa ennakkoluottopäätöksen jopa minuutissa.

Toyota Rahoituksen ennakkoluottopäätöstä voi hakea myös huollon varauksen yhteydessä. Tulevan huollon tai lisävarustehankinnan hinta näkyy Toyotan huoltovarauspalvelussa, joten ennakkoluottopäätöksen voi hakea vastaavalle summalle. Sen hakeminen ei velvoita mihinkään eikä siitä aiheudu kuluja. 

Luottoja 21–33 % vuosikorolla

Toyotan korkoero esimerkiksi Volkswagenia ja Audia myyvän VV-Auton luottokustannuksiin on iso. VV-Auton huoltorahoituksen rahoitusesimerkissä 1 000 euron kertaluoton todellinen vuosikorko 60 kuukauden sopimusajalla on 21,35 %. Palvelun tuottaa Santander Consumer Finance. Luottosumma voi vaihdella 500–6 000 euron ja luottoaika 18–60 kuukauden välillä.

Vehon ja Autokeskuksen käyttämän Lindorff Investin kertaluoton korko on vielä korkeampi kuin Santanderilla: todellinen vuosikorko on 1 000 euron esimerkkiluotolle 12 kuukauden maksuajalla 27,19 %.

MetroAuton erämaksun rahoittajana on niin ikään Lindorff Invest, mutta todellinen vuosikorko on samalle esimerkkitapaukselle peräti 33,65 %. 

Volvolla aluksi nollakorko

Volvo-henkilöautojen jälleenmyyjistä Bilia käyttää huoltoluotossaan Resurs Bankin rahoitusta. Bilia Huoltoluoton vuosikorko vaihtelee melkoisesti. Vuoden pituiseen maksuaikaan asti korko on nolla euroa. Neljän kuukauden pituisesta luotosta asiakkaalta peritään vain neljä euroa kuussa käsittelymaksua ja vuodenkin luotosta vain 35 euron tilimaksu käsittelymaksujen lisäksi.

Tällä tavoin 12 kuukauden huoltoluoton todelliseksi vuosikoroksi tulee 1 500 euron luotto-ostoksella 9,84 %, kun maksettava kokonaismäärä on 1 583 euroa.

Bilian huoltoluoton korko nousee maksuajan pidentyessä: 24 kuukauden luotolle se on 7,95 %, 48 kuukaudelle 12,84 % ja 72 kuukaudelle 17,88 %, minkä päälle tulevat vielä käsittelymaksut ja tilimaksu. 

Ruotsalaista rahoitusta

Automerkeistä riippumattomista korjaamoketjuista ruotsalaisomisteisen Mekonomen Rahoituksen tarjoama luotto on edullisinta. Esimerkkilaskelmassa 12 kuukauden mittaisen 1 500 euron luoton todellinen vuosikorko on 35 euron tilimaksu huomioiden 9,84 %.

Varaosatukkuri Koivusen Fixus-ketjulla rahoittajana on Innovoice. Osamaksurahoituksen vuosikorko on 19,5 %. Fixus Laskun esimerkkissä todellinen vuosikorko on 12 kuukauden mittaiselle 1 000 euron osamaksusopimukselle 24,93 %.

Motonet Korjaamorahoituksen takana myös Innovoice ja vuosikorko on sama 19,5 %, mutta todellinen vuosikorko on esimerkkilaskelman mukaan 27,13 %.

Atoy Autohuolto tarjoaa sekä Svea Ekonomin että Resurs Bankin rahoitusta. Bilian tavoin vuosikorko on nolla prosenttia 12 kuukauden luottoon asti, mutta käsittelymaksujen ja tilimaksun vuoksi vuoden mittaisen 1 000 euron luoton todellinen vuosikorko on 15,07 %.

Autofit-ketjussa, jonka tukkurina Atoy toimii, käytetään toimipisteestä riippuen joko Svea Ekonomin tai Resurs Bankin rahoitusta. 

Partasen pointit

  • Huolto- ja korjaamolaskuille voi saada korotonta maksuaikaa. Esimerkiksi Fixuksella sitä saa 30 päivää, Mekonomenilla 30–60 päivää.
  • Huoltolaskusta voi maksaa osan käteisellä tai luottokortilla ja rahoittaa vain osan osamaksulla.
  • Korko ei usein ole kovin hurja 1 000 e luotolle vuodeksi, mutta kun summa kasvaa tai maksuaika pitenee, korkoon menee yleensä euro poikineen.
  • Luoton voi yleensä maksaa sovittua nopeammin tai kokonaan pois ilman lisäkustannuksia.
  • Vuosikorko voi vaihdella sen mukaan, valitseeko laskuun erämaksut jo huoltokorjaamolla vai tekeekö laskun mukana tulleen ostoluottosopimuksen.
  • Käsittely- ja tilimaksut nostavat varsinkin pienissä luotoissa todellista vuosikorkoa selvästi.
  • Kun kuukausierät säilyvät samoina koko luottoajan, osamaksukustannukset on helppo budjetoida.
  • Huoltorahoitus ei yleensä vaadi vakuuksia eikä takaajia, mutta luoton saaminen edellyttää hyväksyttyä luottopäätöstä.

Juha Partanen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti