veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Automatkailija, varo näitä mokia autolomalla Euroopassa

Automatkailija, varo näitä mokia autolomalla Euroopassa
22.6.2024

Automatkailu Euroopassa on helppoa ja rajojen ylittäminen vaivatonta, mutta matkaan kannattaa silti valmistautua huolella. Maksulliset tiet ja kaupunkien ajokieltoalueet voivat aiheuttaa ikäviä jälkiseuraamuksia.

Kesä on automatkailun kulta-aikaa ja moni suomalainen suuntaa autollaan Eurooppaan. Autoliiton barometrin mukaan lähes puolet suomalaisista teki ulkomaan lomamatkan vuoden 2023 aikana, ja heistä kolmannes matkusti lomalle autolla Suomesta. Lisäksi 16 prosenttia lomamatkan tehneistä vuokrasi kohteessa auton.

Tarkkana tiemaksujen kanssa

Euroopan maissa liikennesäännöt ja määräykset vaihtelevat, joten jokaisen maan säännöt on hyvä selvittää ennen lähtöä.

Eniten yllätyksiä aiheuttavat maksulliset tiet ja kaupunkien ajokieltoalueet.

"Puomittomille, kameravalvotuille maksullisille teille on helppo ajaa tietämättään. Italian kaupunkien ajokieltoalueiden merkintä on puolestaan usein niin huomaamatonta, että alueelle on helppo ajaa vahingossa, vaikka viikon ajan joka päivä. Perässä Suomeen tulee sitten kaikilta päiviltä sakko, joka ei ole mitenkään halpa", Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo tiedotteessa.

Ulkomailta saatuja sakkoja voivat periä Oikeusrekisterikeskus EU:n puitepäätöksen nojalla tai suoraan muiden EU-maiden viranomaiset CBE-direktiivin perusteella. Esimerkiksi kameravalvonnasta saadun sakon perilletulo saattaa kestää joskus jopa vuosia.

Asiapaperit kuntoon ennen autolomaa

Ennen matkaa on tärkeää tarkistaa myös auton kunto sekä se, että kaikki vaadittavat asiapaperit ovat hankittuna. Esimerkiksi rekisteriotteen osa 1, jota Suomessa ei enää edellytetä, pitää ulkomaille matkustettaessa olla mukana.

Jos auto on lainattu tai esimerkiksi rahoitusyhtiön omistama, täytyy auton ulkomaille viemiseen olla valtakirja. Virallisen valtakirjan voi hankkia muun muassa vakuutus- tai rahoitusyhtiöistä sekä Autoliitosta.

Vihreä kortti, eli Green Card, on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, ja se kannattaa pyytää vakuutusyhtiöltä, kun matka suuntautuu Pohjoismaiden ulkopuolelle.

Lisäksi on syytä varmistaa vapaaehtoisen kaskovakuutuksen voimassaolo ulkomailla sekä mahdolliset erityisehdot.

Hanki autoosi pakolliset varusteet

Useissa Euroopan maissa vaadittavia varusteita ovat ensiapulaukku, palosammutin ja heijastinliivi, joiden puuttumisesta voi seurata sakko.

Heijastinliiviä on monissa maissa käytettävä, jos auto hajoaa ja matkustajat joutuvat nousemaan ulos autosta taajaman ulkopuolella.

Mahdollista matkan keskeytymistä varten kannattaa selvittää jo etukäteen, mistä saa apua.  

Autoliiton verkkosivuilta löytyy lisätietoa autoiluun liittyvistä säännöksistä eri Euroopan maissa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti