veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Ajoin ylinopeutta ja sain sakot työmatkalla – voinko saada sakon verran lisää kilometrikorvausta?

Ajoin ylinopeutta ja sain sakot työmatkalla – voinko saada sakon verran lisää kilometrikorvausta?
5.5.2023

Olin työmatkalla naapurikaupungissa ja sain ajomatkalla nopeussakon. Voinko saada liikennevirhemaksun euromäärän verran lisää verovapaata kilometrikorvausta?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Et voi. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu työnantajan maksamat työntekijälle henkilökohtaisesti tuomitut sakot työntekijän saamaksi palkaksi.

Esimerkiksi KHO:n päätöksessä (KHO 1986 B II 588) palkkana pidettiin työnantajan maksamaa ylinopeussakkoa, jonka yhtiön työntekijä sai ajaessaan yhtiön henkilöautolla työtehtävissä.

Korkein hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, että sakko oli työntekijän henkilökohtainen meno, jota työnantajan maksamana oli pidettävä palkkana.

Jos työnantaja kuitenkin maksaa sakon tai korvaa työntekijälle sakkoa vastaavan summan, katsotaan työnantajan maksama suoritus työntekijän veronalaiseksi palkaksi, josta on maksettava palkasta menevät verot sivukuluineen. Tulkintaa ei muuta se, onko sakkoon johtanut teko tapahtunut työtehtävien yhteydessä tai muutoin työaikana.

Työntekijä ei myöskään voi vähentää työnantajan maksamaa tai hänelle korvaamaa sakkoa verotuksessaan, vaikka suoritus katsottaisiin hänen veronalaiseksi palkakseen.

Työnantajan maksama tai korvaama sakko on elantomenoksi katsottava henkilökohtainen kulu, jonka syynä on työntekijän lainvastainen teko. Sitä ei pidetä työntekijän tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuvana vähennyskelpoisena menona. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti