veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Autoilija, ennakoi ja anna tilaa pyöräilijälle – valppaana risteyksessä

Autoilija, ennakoi ja anna tilaa pyöräilijälle – valppaana risteyksessä
1.4.2021

Liikenteeseen ilmestyy entistä enemmän pyöräilijöitä, mopoilijoita ja moottoripyöräilijöitä, kun kevät etenee. Ratin takana on syytä valpastua ja havainnoida huolella myös kaksipyöräiset liikkujat. 

Risteyksissä tapahtuvat pyöräilijän ja autoilijan väliset onnettomuudet näkyvät myös tilastoissa. Monen onnettomuuden taustalla on inhimillinen havaintovirhe: kuljettaja ei ole huomannut lähestyvää pyöräilijää, kävelijää tai muuta liikkujaa – tai on havainnut tämän liian myöhään.

Etenkin oikealle kääntyessä kuljettajan katse jää liian helposti seuraamaan vain ajoradalta vasemmalta tulevia. Kun saapuu risteykseen, kannattaa nopeutta hiljentää hyvissä ajoin, jotta pyöräilijät ja kävelijät ehtii huomata. Ennen ratin kääntämistä katsotaan vielä olan yli, ettei pyöräilijä tai kävelijä jää havainnoimatta. 

”Kevätauringon häikäisy tuo vielä omat haasteensa näkemiseen. Ja luonnollisesti jos katse on kännykässä, ei se ole liikenteessä. Havainnoinnissa on skarpattava yhtä lailla tutuilla ajoreiteillä kuin vieraammassa ympäristössä”,  Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen muistuttaa tiedotteessa.

Ennakoi, anna tilaa ja pidä turvaväli

Ennakoiva ajotapa ja huolellinen havainnointi tekevät liikenteestä turvallisempaa riippumatta siitä, onko liikenteessä autolla vai pyörällä.

Myös ajoneuvon katveet edellyttävät kuljettajalta erityistä tarkkaavaisuutta kaistaa vaihdettaessa, oikealle käännyttäessä, liikkeelle lähdettäessä sekä peruutettaessa.

”Etenkin taajamissa onnettomuuksia ehkäistään tarkkailemalla aktiivisesti ympäristöä ja ennakoimalla muiden tienkäyttäjien toimintaa ja ajamalla itse ennakoitavasti. Tarkista kuollut kulma ja katso vielä kerran ovat tärkeitä ohjenuoria niin kokeneelle kuin kokemattomammalle kuljettajalle”, Savolainen luettelee.

Havainnoinnin lisäksi Savolainen painottaa, että kaksipyöräisille on muistettava antaa tilaa. Turvaväli pyörän perässä ajettaessa tai sivusuunnassa ohitettaessa on pidettävä riittävänä.

PYÖRÄILIJÄ, KERTAA SÄÄNNÖT! Saako polkupyörällä ajaa tien pientareella tai bussikaistalla? Entä väistääkö auto vai pyörä, jos pyörätie kulkee risteyksen läpi? Lue täältä, miten tieliikennelaki muutti monta sääntöä viime kesäkuussa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti