veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Alice Kaira on rakastettu naivisti – sirkus, eläimet ja fantasia ovat arvostetuimmat aiheet

6.12.2017
Alice Kaira (1913–2006) on suomalainen taidemaalari ja tunnettu naivistisista töistään.

Alice Kaira: Naruleikki, 1987. Öljy kankaalle, 46,0 x 38,5 cm. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen. © Kuvasto ry 2017.

Alice Kaira opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1930, Vapaassa taidekoulussa vuosina 1940–1943 sekä Tukholmassa vuonna 1946 ja Pariisissa Académie Colarossissa.

Taiteilija löysi naivistisen tyylinsä vasta myöhemmin, sillä vielä uransa alkupuolella ja ensimmäiset ammatilliset vuosikymmenet hän teki perinteistä maisemamaalaustaidetta.

Vähitellen 1960-luvulla Kaira löysi aiheet, joihin hän suhtautui intohimoisesti: sirkuksen, eläimet ja fantasiamotiivit, jotka olivat myös yleisön suosikkeja. Alice Kairasta tuli vähitellen yksi rakastetuimmista naivistitaiteilijoista, ja hän pääsi osaksi suomalaista taidehistorian kirjoitusta.

Kaira piti useita yksityisnäyttelyjä ja osallistui moniin Suomen taiteilijain vuosinäyttelyihin. Hänen teoksiaan on hankittu tärkeimpien museoiden kokoelmiin.

Teoksia tarjolla sopivasti

Alice Kairan teoksia on säännöllisesti taidemarkkinoilla, mutta sopivasti, joten ylitarjonnan vaaraa ei ole.

Yleensä hänen sirkusaiheensa ovat saaneet korkeimmat hintanoteeraukset. Esimerkiksi Bukowskisilla huutokaupattiin taannoin Kairan pienikokoinen naivistinen öljymaalaus Hellyys (35,5 x 27cm) 1 786 eurolla ja toinen pieni öljymaalaus Antti (28,5 x 34cm) 1 022 eurolla. Sen sijaan Hagelstamilla huutokaupattiin perinteisellä tyylillä tehty isokokoinen (98 x 130cm) öljymaalaus Sisilialainen tori vain 220 eurolla.

Alice Kaira teki myös grafiikkaa, ja niiden hinnat ovat olleet erityisen vahvat. Kairan grafiikka on itse asiassa juuri sellaista, joka viehättää keräilijöitä ja suurta yleisöä. Kairan värikkäät grafiikat ovat noin 500–800 euron hintaisia. Värikkäiden grafiikoiden hinta säilyy yleensä hyvin, joten taiteilijan grafiikat ovat suositeltavia myös hintojen säilymisen kannalta.

Sijoittajalle klovnin kasvot

Jos suunnittelet Kairan teoksen harkintaa sijoitusmielessä, kannattaa kiinnittää huomio siihen, että työn aiheena olisi sirkus tai klovni tai aihe olisi muutoin selkeästi naivistinen.

Lisäksi on hyvä, jos teoksessa on kuvattu myös näkyvästi klovnin tai ihmisen kasvot, sillä kasvojen hieman surullinen ilme oli taiteilijan bravuuri. Surullinen ilme luo iloiseen karnevaalitunnelmaan syvyyttä ja karaktääriä.

Sijoitusten kannalta halutuimmat aikakaudet ovat 1960–1980-luvut. Näinä vuosikymmeninä tehtyjä Kairan parhaimman tuotantokauden naivistisia teoksia tulee kuitenkin vain harvoin julkiseen myyntiin. Jos näin käy, kannattaa reagoida nopeasti, sillä monet keräilijät seuraavat Kairan tuotantoa ja odottavat hetkeä, jolloin taiteilijan hyvälaatuinen työ tulee myyntiin.

Monia Kairan hyviä teoksia saattaa löytää antiikkimessuilta tai taidekaupoista yllättävän edulliseen hintaan. Silloin kannattaa heti tarkistaa teoksen vuosiluku.

Taiteilija signeerasi yleensä työnsä. Öljymaalausten ja grafiikan lisäksi Kaira teki myös esimerkiksi vesiväritöitä.

Alice Kaira sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1987 ja Valtion kuvataidepalkinnon vuonna 1983.

Pauliina Laitinen-Littorin 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti