veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Viikonloppumatka lasten luo – saanko vähennyksen matkakustannuksista?

Viikonloppumatka lasten luo – saanko vähennyksen matkakustannuksista?
13.2.2020

Erosin vuosi sitten ja lunastin itselleni yhteisesti omistamamme omakotitalon Porissa. Käyn töissä Tampereella, josta olen hankkinut itselleni asunnon ja jossa asun arkipäivät.

Eron yhteydessä meille vahvistettiin lastemme yhteishuoltajuus, ja asun lasteni kanssa viikonloppuisin Porissa. Saanko vähentää verotuksessa Tampereen ja Porin väliset matkakustannukset?

Verojuristi Juha-Pekka Huovinen vastaa:

Kyllä saat. Verotuskäytännössä toisella paikkakunnalla työskentelevä ja asuva henkilö saa vähentää matkat perheensä luo, jos koti ja perhe ovat eri paikkakunnalla kuin missä työn takia asut.

Matkakustannukset perheen luo vähennetään ja hyväksytään halvimman kulkuneuvon käytön mukaan laskettuna yleensä kerran viikossa. Kaksi matkaa viikossa on hyväksytty oikeuskäytännössä esimerkiksi tapauksissa, joissa välimatka vaihteli 100–185 kilometrin välillä (KHO 1983/207 ja KHO 1997/2316).

Julkinen kulkuneuvo on halvin, jos ehdit käydä viikonlopun aikana kotona julkisilla liikennevälineillä.

Asunnon ja työpaikan välisen matkan vuosittainen 750 euron omavastuuosuus ja 7 000 euron enimmäismäärä koskevat myös viikonloppumatkojen kulujen vähentämistä.

Vähennysoikeus perustuu tässä tapauksessa siihen, että yhteishuoltajuudessa olevat lapset asuvat välillä luonasi eli teet matkan perheesi luo (KHO 2016:188).    

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti