veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Tuotan ulkomaisella alustalla sisältöä faneilleni – onko minun maksettava arvonlisäveroa?

Tuotan ulkomaisella alustalla sisältöä faneilleni – onko minun maksettava arvonlisäveroa?
3.11.2023

Käytän ulkomaista alustaa, jossa tuotan sisältöä faneilleni. Fanit maksavat kertamaksuja tai kuukausimaksuja, ja he voivat seurata minua tai olla kanssani vuorovaikutuksessa.

Alusta tarjoaa välineen, jolla maksut hoituvat ja vahvistaa tietyille palveluille minimiveloituksen. Kuinka arvonlisäverotukseni menee?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Sinä myyt palvelusi alustalle, ja alusta puolestaan myy palvelun asiakkaalle. 

Laskutuksessa sinun ja ulkomaisen alustan välillä sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta, jos olet arvonlisäverovelvollinen. Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa sitä, että verovelvollinen myynnistä on myyjän sijaan ostaja.  

Jos et ole arvonlisäverovelvollinen toiminnan vähäisyyden vuoksi, ei alustan tulkitseminen palvelun myyjäksi vaikuta sinuun suoraan. Liiketoimintaa pidetään vähäisenä, jos yrityksesi liikevaihto tilikaudessa (12 kk) on enintään 15 000 euroa. 

Arvonlisäverotuksessa sovelletaan kotimaisten oikeussääntöjen ohella Euroopan unionin oikeutta, esimerkiksi direktiivejä ja asetuksia. Kysymyksessäsi kuvatusta fanialustasta on myös Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisu.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti