veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Kevytyrittäjä, yrittäjän puoliso, osakas – maksatko jäsenmaksun väärään työttömyyskassaan?

Kevytyrittäjä, yrittäjän puoliso, osakas – maksatko jäsenmaksun väärään työttömyyskassaan?
19.2.2018

Tuhannet työttömyysturvassa yrittäjäksi luokiteltavat maksavat jäsenmaksuja virheellisesti palkansaajakassaan. Tällöin ansiosidonnaista päivärahaa ei myönnetä, jos henkilö jää työttömäksi.

”Tuhannet perheyrityksissä töissä olevat yrittäjän perheenjäsenet sekä yrityksen osaomistajat maksavat työttömyyskassan jäsenmaksua virheellisesti palkansaajakassaan, mutta se järjestelmä ei tuo heille turvaa työttömyyden varalta. Esimerkiksi puolison yrityksessä työskentelevä samassa taloudessa asuva perheenjäsen tulkitaan työttömyysturvan kannalta yrittäjäksi,” sanoo Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan (SYT) kassanjohtaja Merja Jokinen.

Työttömyysturvassa yrittäjiä ovat esimerkiksi

  • YEL- ja MYEL -vakuutetut yrittäjät
  • tietyin edellytyksin yrityksessä työskentelevät TyEL-vakuutetut eli normaalia kuukausipalkkaa saavat yrityksen osaomistajat tai yrittäjän perheenjäsenet
  • ilman omaa Y-tunnusta toimivat laskutuspalvelun käyttäjät (ns. kevytyrittäjät)

Tammi-helmikuun aikana SYT-kassaan on liittynyt jo yli 1 000 yrittäjää, mikä on yli 15 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan kasvun taustalla on muun muassa epätietoisuus tulevien vuosien teknologisista muutoksista kuten digitalisaatiosta, robotisaatiosta ja keinoälystä.

Satu Alavalkama

Lue lisää: Mistä työttömyysturva yrittäjän puolisolle? painettu Taloustaito-lehti 10/2014, digiarkistosta osoitteesta taloustaito.fi -> Näköislehti ja Bonus

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti