veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Raha-asiat kiinnostavat nuoria, mutta rahasta puhuminen voi myös ahdistaa

Raha-asiat kiinnostavat nuoria, mutta rahasta puhuminen voi myös ahdistaa
19.10.2021

Miten nuoret suhtautuvat rahaan? OP:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan raha-asia kiinnostavat alle 30-vuotiaita, mutta monia nuoria rahasta puhuminen myös ahdistaa.

Valtaosa nuorista arvioi oman talousosaamisensa hyväksi. OP:n kyselytutkimuksen mukaan peräti 80 prosenttia alle 30-vuotiaista aikuisista piti omaa talousosaamistaan hyvänä. Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi syyskuussa 611 iältään 18–29-vuotiasta nuorta.

Vastaajista 68 prosenttia kertoi olevansa raha-asioista kiinnostunut, ja 54 prosenttia kertoi myös puhuvansa raha-asioista mielellään.

”Nämä ovat erittäin kannustavia lukuja. 72 prosenttia kertoo myös pitävänsä rahaa säästössä, eli nykynuoret tekevät arjessaan fiksuja taloudellisia ratkaisuja. Taloudellisen osaamisen kartuttaminen vie aikaa, ja alussa on tärkeä nimenomaan olla kiinnostunut oppimaan lisää”, OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava Kai Kalajainen sanoo tiedotteessa. 

Korkeakoulutetut tyytyväisiä talousosaamiseensa

Erityisen hyvänä omaa talousosaamistaan pitivät kyselyn perusteella korkeakoulutetut nuoret, joista jopa 87 prosenttia koki osaamisensa hyväksi. Sen sijaan edelleen vanhempiensa luona asuvista nuorista vain 69 prosenttia piti talousosaamistaan hyvänä.

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, mistä nuoret hakevat taloudellista tietoa. Tärkeimpiä tiedon lähteitä olivat lähipiiri (81 prosenttia), perinteinen ja sosiaalinen media (40 prosenttia) sekä pankit (36 prosenttia).

Nuorille on luontevaa hakea taloustietoa myös verkosta.

Talousoppia verkosta

Erityisesti toisen asteen opiskelijoille suunnattu ”Miten talous toimii”-verkkokurssi on avoin kaikille. Kurssiin on koottu Helsinki GSE:n professorityöryhmän ja talouden asiantuntijoiden näkemys taloustieteen perusteista. www.talouskurssi.fi

Rahasta puhuminen ahdistaa lähes joka toista nuorta

Vaikka lähes 70 prosenttia nuorista aikuisista kertoi kyselyssä olevansa kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut raha-asioista, moni koki myös ahdistusta rahasta puhuttaessa. Peräti 48 prosenttia vastaajista kertoi, että raha-asioista puhuminen myös ahdistaa. Työttömänä olevista vastaajista tätä mieltä oli 58 prosenttia.

Kysely paljasti, ettei kaikilla ole lähipiirissä ketään, jonka kanssa rahasta voisi keskustella. Noin joka kuudes vastaaja eli 17 prosenttia vastaajista koki, ettei heillä ole lähipiirissään henkilöä, jonka kanssa voisi puhua rahasta. Miehistä näin koki 23 prosenttia, naisvastaajista vain 9 prosenttia.

”Vielä vanhempiensa kanssa asuvista nuorista lähes joka neljäs kertoi, ettei heillä ole ketään, jonka kanssa puhua rahasta. Kannustan ilman muuta kaikkia keskustelemaan nuorten kanssa rahankäytöstä. Luotettavaa taloustietoa löytyy helposti omaksuttavassa muodossa myös monista kaikille avoimista lähteistä”, Kalajainen sanoo.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti