veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vuokraan asunnon poikani perheelle hoitovastikkeen hinnalla – tuleeko edullisesta vuokrasta veroseuraamuksia?

Vuokraan asunnon poikani perheelle hoitovastikkeen hinnalla – tuleeko edullisesta vuokrasta veroseuraamuksia?
12.4.2023

Ostimme asunto-osakkeen, jonka vuokraamme pojan perheelle kahdeksi vuodeksi hoitovastikkeiden hinnalla. Pojan perheen on tarkoitus ostaa asunto-osake meiltä kahden vuoden päästä, kun he ovat saaneet säästettyä asp-lainan vaatiman osuuden.  

Voiko vuokrasta tulla jotain veroseuraamuksia, kun se on käypää vuokraa alhaisempi eli vain hoitovastikkeen verran?  

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Teitä ei veroteta olemattomasta vuokratulosta, jota ette saa. Pojan perheelle ei liioin tule halvasta vuokrasta lahjaveroseuraamuksia

Ilmoittamalla Verohallinnolle vuokran ja hoitovastikkeet samansuuruisina lopputulos on nolla. 

Jos teillä on asunnon ostoon liittyvää velkaa, on kuitenkin muistettava muutamia asioita.

Vuokratun omaisuuden hankintaan otetun velan korot voidaan yleensä hyväksyä vähennettäväksi vain, jos peritty vuokra vastaa käypää vuokratasoa. Muun selvityksen puuttuessa olettamana käyvästä vuokratasosta voidaan pitää asuntoedun verotusarvoa.

Päätöksessä KHO 2003:25 puolisot olivat ostaneet asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet ja vuokranneet huoneiston välittömästi täysi-ikäiselle lapselleen vuokralla, joka oli huomattavasti suurempi kuin huoneistosta suoritettu yhtiövastike ja vesimaksu, mutta joka oli vähemmän kuin puolet huoneiston käyvästä vuokrasta.

Tässä tapauksessa KHO katsoi, ettei osakkeita oltu hankittu eikä huoneistoa oltu vuokrattu tulonhankkimistarkoituksessa, minkä takia puolisoilla ei ollut oikeutta vähentää osakkeiden hankkimiseksi otetun lainan korkoja tulonhankkimisvelan korkoina.

Rahat, verot, työ & eläke, koti