veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vanhemmillani on omakotitaloni hallintaoikeus – saavatko he taloon asennetusta aurinkopaneeleista kotitalousvähennyksen?

Vanhemmillani on omakotitaloni hallintaoikeus – saavatko he taloon asennetusta aurinkopaneeleista kotitalousvähennyksen?
23.7.2021

Ostin vanhempieni omakotitalon, mutta heille jäi asuntoon elinikäinen hallintaoikeus. Nyt he asennuttivat taloon aurinkopaneelit. Voivatko he tehdä kokonaan itse maksamastaan asennustyöstä kotitalousvähennyksen?

Työn tehnyt yritys on ennakkoperintärekisterissä.

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Vanhempasi saavat asennustyöstä kotitalousvähennyksen, jos omakotitalosi on edelleen heidän kotinsa tai jos he käyttävät taloa vapaa-ajan asuntonaan.

Lain mukaan kotitalousvähennyksen voi saada käyttämässään asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä työstä. Asunnon hallintatapa ei vaikuta vähennykseen.

Vähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Sen sijaan alenevassa polvessa olevien sukulaisten käyttämässä asunnossa tehty työ ei oikeuta vähennykseen.

Näin ollen vanhemmat eivät siis voi vähentää lastensa asunnon korjauskustannuksia, jos he eivät myös samalla itse asu kyseisessä asunnossa tai käytä sitä vapaa-ajan asuntona.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti