veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Töpseli seinään ja pihalle – näin vältät sähköiskut ulkotöissä

Töpseli seinään ja pihalle – näin vältät sähköiskut ulkotöissä
31.7.2020

Kotipihalla ja puutarhassa on kesäaikaan paljon töitä, joissa voi hyödyntää sähkölaitteita. Kesäaikaan sattuu kuitenkin kaikkein eniten sähkötapaturmia. Näillä seitsemällä vinkillä voit välttää sähköiskut ulkotöissä.

Kesällä sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä.Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa sähkölaitteiden oikeasta käytöstä pihatöissä ja varovaisuudesta, jos liikkuu ilmajohtojen lähellä.

1. Ota virta ulkopistorasiasta

Kun sähkölaitteita käytetään ulkona, virta pitää ottaa maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

2. Käytä vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita

Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Myös jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja.

3. Tarkista sähkölaitteiden kunto ennen käyttöä

Tarkasta pihalla ja puutarhatöissä käytettävien sähkölaitteiden toimintakunto. Lisäksi tarkasta laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto.

”Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen”, Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen sanoo tiedotteessa.

4. Säilytä sähkölaitteita kuivassa ja lämpimässä

Sähkölaitteet kannattaa suojata kosteudelta, eikä niitä tulisi jättää ulos sateeseen. Sekä kosteus että kylmyys voivat vaurioittaa sähkölaitteita. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto voi murtua tai halkeilla taivutettaessa ja näin aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

5. Suosi akkukäyttöisiä työkaluja – etenkin veden ääressä työskennellessäsi

Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset.Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä esimerkiksi laituria korjaamassa, sillä vesi ja sähkö voivat olla tappava yhdistelmä. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten.

Huom! Akkujen lataamiseen liittyy kohonnut paloriski, joten valvo akun latautumista ja käytä laitteeseen tarkoitettua ehjää laturia.

6. Varo ilmajohtoja!

Jos kesämökillä tai pihapiirissä on ilmajohtoja, niiden kanssa on syytä olla myös tarkkana.
”Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon tai tikkailla seissyt henkilö on horjahtanut ja tarttunut lähellä riippuvaan johtoon”, Tukesin ylitarkastaja Esko Iivonen kertoo.

7. Älä tee sähkölaitteisiin omia virityksiä!

Omien viritelmien ja kytkentöjen teko sähkölaitteisiin on sekä laitonta että hengenvaarallista. Tukes muistuttaa, että jatkojohtojen väärät kytkennät ovat aiheuttaneet jopa kuolemantapauksia.

Sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Tukesin verkkosivuilta voi etsiä päteviä henkilöitä tekemään sähkö- ja kylmälaitteiden asennuksia.

Outi Airaksinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti