veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiöt hukkaavat energiaa yllättävällä tavalla – näistä keinoista apua pulmaan

Taloyhtiöt hukkaavat energiaa yllättävällä tavalla – näistä keinoista apua pulmaan
22.9.2021

Ilmanvaihto on isoin syyllinen taloyhtiöiden energiahukkaan. Kun taloyhtiöt miettivät keinoja säästää energiaa, kannattaa ensimmäiseksi varmistaa ilmanvaihdon toimivuus.

Lähes 80 prosenttia isännöitsijöistä arvioi, että taloyhtiöt hukkaavat eniten energiaa ilmanvaihdon takia. "Tällaiset matalan kynnyksen asiat kannattaa ehdottomasti hoitaa heti kuntoon", sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia tiedotteessa. 

Energia on yksi taloyhtiöiden suurimmista kulueristä, ja sen hinnan nousu tuntuu suoraan suomalaisten kukkarossa. Energiaa menee hämmästyttävän paljon hukkaan ilmanvaihdon takia. 

Koronan takia taloyhtiöissä on lykätty huolto- ja korjaustoimenpiteitä, jotta ylimääräisiltä huoneistokäynneiltä on vältytty. Ilmanvaihtoon liittyvät asiat saattavatkin olla retuperällä monessa taloyhtiöissä. Tilanteen korjaamiseksi taloyhtiössä kannattaa tarkistaa, että nämä asiat on hoidettu. 

Taloyhtiön vastuulla on ilmanvaihtojärjestelmän kunnossapito 

Ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen 

  • Alan järjestöt ovat vuodesta 2019 suositelleet, että ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden kannalta välttämätön suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla. Vaihtoväli riippuu siitä, missä rakennus sijaitsee. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista.  

Ilmanvaihtoventtiilien pitäminen kunnossa 

  • Taloyhtiön vastuulla on huoneiston ulkopuolisten osien puhdistaminen. Taloyhtiö pitää huolta myös asunnon sisäpuolella olevista osista, jos ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, ettei osakas pysty niitä puhdistamaan. 

Osakkaallakin on vastuunsa 

Asunnossa olevien osien puhdistaminen, kun se ilman työkaluja on mahdollista 

  • Huoneiston sisäpuolella olevat ilmanvaihtoventtiilit on puhdistettava säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Likainen venttiili toimii huonosti, mikä heikentää ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua. 

 Toimivuuden varmistaminen 

  • Ilmanvaihtoventtiilejä ei saa peittää tai niiden säätöjä muuttaa, jotta huoneiston ilmanvaihdon toiminta ei häiriinny.  

TIESITKÖ? Ilmanvaihdon kautta karkaa harakoille helposti kolmannes lämmitysenergiasta. Lähde: Vattenfall

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti