veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiön yhtiökokous saattaa nyt siirtyä – etäosallistuminen mainittava kutsussa

Taloyhtiön yhtiökokous saattaa nyt siirtyä – etäosallistuminen mainittava kutsussa
25.11.2020

Eteläisimmän Suomen uudet koronarajoitukset vaikuttavat  taloyhtiöiden toimintaan. Edessä on kevään tavoin yhtiökokousten perumisia ja siirtoja. 

Ainakin seuraavalle kolmelle viikolle kalenteroitujen yhtiökokousten kanssa pitää olla tarkkana, kun uudet koronarajoitukset astuivat voimaan maanantaina. 

Yhtiökokous on peruttava tai siirrettävä, jos kokouskutsussa ei ole mainintaa etäosallistumisen mahdollisuudesta teknisen välineen tai postin avulla ja kokoukseen voi osakkaiden lukumäärän perusteella tulla yli 20 ihmistä.

Uudessa kutsussa on mainittava osallistumismahdollisuudesta etäyhteyksillä, Isännöintiliitto neuvoo.

Yhtiökokoukset ovat niitä yli 20 hengen tilaisuuksia, jotka Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella 13.12. asti. 

Jos kokouskutsussa ei ole mainintaa etäosallistumisen mahdollisuudesta teknisen välineen tai postin avulla ja kokoukseen voi osakkaiden lukumäärän perusteella tulla yli 20 ihmistä, on kokous peruttava ja siirrettävä.   

Arvion mukaan kaikista taloyhtiöiden yhtiökokouksista syysyhtiökokouksia on noin 10−15 prosenttia.

Kevään yhtiökokouksia sai siirtää väliaikaisen lakimuutoksen avulla, mutta syysyhtiökokousten kohdalla sellaista lakimuutosta ei ole voimassa.

Syysyhtiökokoukset täytyy pitää yhtiöjärjestyksen määräämään ajankohtaan mennessä. 

"Tyypillisesti syysyhtiökokouksia pidetään marras-joulukuun aikana, jos yhtiössä pidetään tilikauden aikana useampia varsinaisia yhtiökokouksia. Lisäksi joissain yhtiöissä saatetaan myös pitää ylimääräisiä yhtiökokouksia, jos tarvitaan päätös esimerkiksi isosta remontista", Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo tiedotteessa. 

Etenkin pääkaupunkiseudun koronatilanne on pahentunut viime viikkoina, joten uusia rajoituksia voi hyvinkin tulla myöhemmin voimaan.

Miten kokouksen perumisesta tiedotetaan? 

Laissa ei ole säännöksiä siitä, miten yhtiökokousten siirrosta pitää ilmoittaa tai jo kutsuttu kokous perutaan. Asiaa on tulkittu niin, että kokouskutsu voidaan perua aina yhtiökokouksen avaamishetkeen asti. Taloyhtiön hallitus päättää kokouksen perumisesta.  

Jos kokouskutsut on jo lähetetty, kannattaa jokaiselle osakkaalle ilmoittaa kirjallisesti kokouksen perumisesta ja siitä, että uusi kokouskutsu lähetetään, kun hallitus on päättänyt uuden yhtiökokouksen ajankohdan. Uuden kutsun osalta noudatetaan lain ja yhtiöjärjestyksen määräyksiä.  

Myös kokouspaikalle on hyvä jättää kirjallinen ilmoitus siitä, että kokous on peruttu ja siirretty myöhempään ajankohtaan koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti