veronmaksajat.fi

KOTI

Puhelin ekaluokkalaiselle – mitä vanhemman pitää tietää?

Puhelin ekaluokkalaiselle – mitä vanhemman pitää tietää?
29.7.2021

Puhelimen ostaminen koulutiensä aloittavalle ei ole lastenleikkiä. Fiksu vanhempi miettii merkkiä ja mallia, mutta myös sitä, miten lapsi oppii puhelimen ja netin käyttäjäksi. Tässä vinkit onnistuneeseen hankintaan.

Hieno ja kallis puhelin pienelle koululaiselle? Ei kannata.

”Jonakin päivänä tulee se hetki, kun reppua käytetään pulkkana ja puhelin on siellä repun pohjalla”, kertoo eräs äiti kokemuksistaan blogissa. Edullinen ja kestävä sen olla pitää. Näin neuvovat myös teleoperaattorit ja elektroniikkaliikkeet. Tässä ammattilaisten vinkit puhelinta ostavalle perheelle.

1. Helppo ja edullinen

Riittävän laadukkaan älypuhelimen löydät lapsellesi 100–200 eurolla. Valitse helppokäyttöinen ja kooltaan pieni puhelin, joka sopii lapsen pieniin käsiin.  Puhelinoperaattori DNA:n tekemän koululaistutkimuksen mukaan 5–12-vuotiaat lapset arvostavat puhelimessaan helppokäyttöisyyttä.

Harjoitelkaa, miten äidille tai isälle soitetaan tai lähetetään tekstiviesti. Mistä numerot löytyvät? Kenelle voi soittaa, jos vanhemmat eivät pääse vastaamaan?

Vinkki: tallenna tärkeät numerot pikavalintoihin. Lapsen puhelimen käytön harjoittelua helpottaa, jos laitteessa on sama käyttöjärjestelmä kuin vanhempien puhelimessa.

Selvitä, millaiset säännöt koulussa on lasten puhelimen käytölle.  

2. Riittävän nopea netti

DNA:n koululaistutkimuksesta selviää myös, että  lapset pitävät puhelimista, joista voi katsella nettivideoita. Vanhempien näkökulmasta puhelimelle on toki tärkeämpää käyttöä. Silti videot kannattaa muistaa liittymää mitoittaessa. Videon katselua helpottaa myös, jos kotona on käytettävissä nopea wifi-yhteys.

Kovin suuret puhe- ja tekstiviestipaketit ovat harvoin lapselle tarpeen.  Mieti riittäisikö puhelimeen liittymä, jossa puhelut ja viestit veloitetaan käytön mukaan.
Yllätyslaskujen välttämiseksi voit tilata operaattorilta puhelimeen estoja: voit estää palvelunumeroiden käytön ja ulkomaanpuhelut sekä rajoittaa sovelluskaupasta lataamista.

Älä liitä lapsen puhelimen sovelluskauppaan luottokorttiasi. Monet maksuttomat sovellukset houkuttelevat lataamaan maksullisia lisäpalveluita.
 
Eräs tapa säännöstellä kuluja on hankkia prepaid-liittymä.

3. Suojaa näyttö

Räks! Puhelin putosi ja lasi särkyi. Jos et halua näin käyvän, hanki näytön suojaksi panssarilasi. Osta myös suojakotelo, joka peittää näytön ja sulkeutuu esimerkiksi magneetilla. Anna lapsen valita kotelon väri.

Edullisessakin puhelinmallissa voi olla pöly- ja roiskesuojaus. Vedenkestävyys on kalliimpi ominaisuus.

4. Pidä tallessa

Unohtuiko luuri johonkin? Siltä varalta kannattaa ottaa käyttöön ruutulukitus, joka avataan numerokoodilla. Näin kukaan ei pääse käyttämään lapsen unohtamaa puhelinta luvatta. Osassa puhelimia on myös sormenjälkitunnistus.

Puhelimen löytämistä helpottaa, jos sen GPS-palveluissa on paikannustoiminto. Paikannusta varten voi myös ostaa operaattorilta kuukausimaksullisen turvapaketin. Paketin avulla voi kytkeä äänet päälle, paikantaa tai vaikka tyhjentää puhelimesta tiedot. Mukava ominaisuus on myös netin käyttöajan rajaaminen.

5. Akun pelastus

Pieni koululainen ei välttämättä muista ladata puhelinta kotona. Jos akku loppuu, vanhemmat eivät tavoita. Reppuun kannattaa hankkia varalaturi.

6. Tarkkana liikenteessä

Varmista, että lapsi ei vastaa puhelimeen, katso videoita tai pelaa pelejä kaduilla tai teillä liikkuessaan. Nenä ruudussa kulkija on vaarassa sekä loukata itsensä että aiheuttaa muille onnettomuuksia.

7. Fiksusti netissä

Vanhemman on hyvä tietää, millaisia tietoja, kuvia ja videoita lapsi puhelimellaan jakaa ja kenelle. Keskustelkaa yhdessä, mitä tietoja itsestä voi antaa. Toisista ihmisistä ei saa julkaista tietoja, kuvia tai videoita ilman lupaa.

Rajaa pois sopimattomat nettisisällöt esimerkiksi turvaselaimella. Se on puhelimeen asennettava ohjelma, joka sopimattomien sisältöjen lisäksi skannaa puhelinta jatkuvasti viruksien varalta. Eri puhelinmalleissa voi myös asettaa lapselle ikään sopivia käyttörajoituksia tai rajata pääsyä aikuisviihteeksi luokitelluille sivustoille.

Jos puhelimeen tulee ei-toivottuja viestejä tai soittoja, neuvo säilyttämään ne ja näyttämään ne aikuiselle. Muistuta, että jos joku tuntematon pyytää netissä lapsesta valokuvia, niitä ei pidä lähettää, vaan kertoa myös tästä aikuiselle.

8. Puhelinmyynti seis

Vaikka sinä avaat liittymän lapselle ja vastaat siitä, rekisteröi silti puhelinnumero lapsen itsensä nimiin. Myyntipuheluiden soittajien on otettava huomioon puhelimen haltijan ikä. Suoramarkkinointi alaikäisille ei ole sallittua.

9. Sovellusten viidakko

Etsi lapsellesi netistä hyödyllisiä pelejä, jotka kehittävät esimerkiksi muistia tai päättelykykyä. Sopikaa, mitä sovelluksia hän käyttää. Useat suosikkisovellukset on tarkoitettu vasta 13-vuotiaille.

Kerro, miten sovellusten yksityissyysasetuksista huolehditaan. Millainen on hyvä salasana? Neuvo mitä pitää tehdä silloin, jos joutuu puhelimella kiusatuksi tai jotakin toista kiusataan.

10. Tasapainoinen arki

Varmista, että puhelin laitetaan pois hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Pidä huolta, että lapsi liikkuu ja leikkii, niin ettei aika kulu pelkästään pelaamiseen tai videoiden katseluun puhelimella.

 

Satu Alavalkama

Jutun asiantuntijana toimi DNA:n Sami Aavikko.    
Muita lähteitä: Elisa, Telia, Power, Gigantti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Lue lisää: DNA:n vuotuinen koululaistutkimus selvittää 5–16-vuotiaiden lasten ja nuorten puhelimen hankintaa ja käyttötarkoituksia sekä puhelimen käyttöön liittyviä ilmiöitä. Tutkimuksen toteutti Nepa Insight Oy.



Rahat, verot, työ & eläke, koti