veronmaksajat.fi

KOTI

Perhe ja digi – turvasovelluksia lapsen kännykkään, rajoituksia ruutuaikaan

Perhe ja digi – turvasovelluksia lapsen  kännykkään, rajoituksia ruutuaikaan
12.2.2019

Digitaalinen todellisuus on iso osa meidän kaikkien ja siis myös lastemme elämänpiiriä. Tämä teksti paneutuu teknisiin seurantavälineisiin eikä ota kantaa siihen, mikä valvonnan taso on kasvatuksellisesti oikein tai kohtuullista.

Välineiden käyttöä tukevaan digivanhemmuuteen saa hyviä vinkkejä muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset ry:n sivuilta.

Telian äskettäisen selvityksen mukaan 80 prosenttia suomalaisvanhemmista on huolestuneita perheensä digihyvinvoinnista, mutta vain 14 prosenttia perheistä on käyttänyt keskustelemista keinona vaikuttaa puhelimen käyttöön.

Siitä, miten laajasti erilaisia estoja käytetään, ei ole olemassa selvitystä. Se kuitenkin tiedetään, että Android on lasten viestimenä iPhonea yleisempi. Molempiin on saatu viime aikoina hyviä uusia välineitä lasten digitouhuamisesta välittämiseen.

Appleen ja Androidiin turvasovelluksia

Applen tuotteiden jossain määrin kömpelö lapsipolitiikka sai merkittävän päivityksen vasta äsken iOS 12:ssa. Itse asiassa yhtiön osakkeenomistajat tekivät asiasta numeroa tämän vuoden alussa.

IOS:n sovelluskokonaisuus on nimeltään Ruutuaika. Sen avulla valvoja voi nähdä, miten paljon lapsi käyttää appeja ja verkkosivustoja. Ruutuajassa voi katsella laitteen käyttötietoja, asettaa rajoituksia eniten käytetyille apeille ja nähdä, kuinka monta kertaa laitetta on käytetty tai kuinka monta ilmoitusta laite on vastaanottanut.

Ruutuaikaa säädetään iPhonen ja iPadin Asetukset > Ruutuaika-valikosta.

Googlen Family Link tuli sekin saataville Suomeen vasta hiljattain. Se asennetaan sovelluskaupasta lapsen Android-laitteeseen ja huoltajan Android- tai iOS-puhelimeen.

Huoltajan laitteella voi rajoittaa lapsen laitetta monipuolisesti, ja lapsen puhelimen käyttö on kattavasti nähtävillä. Myös laitteen sijainti on seurattavissa, hävitetyn puhelimen saa mekkaloimaan ja tarvittaessa etätyhjennetyksi. Piltti ei myöskään kykene asentamaan puhelimeensa mitään ilman hallinnoijansa lupaa. 

Operaattorit myyvät turvapaketteja

Kaikki mobiilioperaattorit myyvät F-Securen Safe-tuotetta, jolla voi rajoittaa ruutuaikaa ja pääsyä haitallisille nettisivuille, paikantaa kadotetun puhelimen ja hallita sitä etänä. Sovelluskokonaisuuden vuosikustannus on kolmelta laitteelta kuutisenkymppiä vuodessa.

Eri operaattorit myyvät F-Securen pakkausta nimellä Turvapaketti. Se kattaa padit, puhelimet ja tietokoneet.

Telia lanseerasi lokakuun lopulla Suomessa kehitetyn kuukausimaksuttoman mobiililiittymän nimeltä Dot. Vain palveluiden käytöstä kertyy laskua ja sen luvataan aina jäävän korkeintaan euroon/päivä.

Dottiin on ympätty mahdollisuus hallinnoida muidenkin Telia-liittymien ruutuaikaa, mutta nämä ominaisuudet eivät korvaa erimerkiksi Turvapaketit-tuotetta. Dot hankitaan puhelimen sovelluskaupasta ja siihen liitetään veloitusta varten asiakkaan maksukortti. Liittymä vaatii myös uuden sim-kortin.

Tässä esitellyt tuotteet eivät pyri olemaan kattava lista tarjonnasta, vaan näyte siitä, että niin puhelintoimittajat kuin operaattoritkin ovat viime aikoina heränneet digihyvinvoinnin vaalimiseen.

PERHE JA DIGI – muista 

1. Mikään tässä jutussa esitellyistä tuotteista ei poista sitä mahdollisuutta, että lapsi saa viestintäsovelluksessa pornolinkin. 

2. Mikään ei myöskään takaa, ettei hän vastaa epämääräiseen kaveripyyntöön. Me kaikki haluamme hyväksyntää joskus väärässä tilanteessa.

3. Sinä itse olet huoltajan esimerkilläsi ja aikuisuudellasi tärkein väline ja turva. 

4. Pienten lasten verkkokäyttäytymisen seuranta on välttämätöntä. Luottamus on hyvä, kontrollin kanssa vielä parempi. 

5. Esimerkki: Google Family Link antaa mahdollisuuden vaikkapa Youtuben blokkaamiseen. Se saattaa olla hyvä ratkaisu 7-vuotiaalle. Ja/tai jonkin muun sovelluksen esto. Mieti!

Kauko Ollila

Rahat, verot, työ & eläke, koti