veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Nyt halutaan mökki mukavuuksilla ympärivuotiseen käyttöön – kodinvaihtaja arvostaa omaa pihaa

Nyt halutaan mökki mukavuuksilla ympärivuotiseen käyttöön – kodinvaihtaja arvostaa omaa pihaa
30.3.2021

Nyt etsitään kesämökkiä kaikilla mukavuuksilla, veden ääreltä, teiden päästä ja läheltä omaa asuinpaikkaa. Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL ennakoi mökkikauppaan erittäin vilkasta kevättä ja hintojen nousua.

Vuonna 2020 mökkikauppa kasvoi jopa lähes 40 prosenttia edellisvuodesta.

Kevätkaudelle 2021 SKVL ennakoi markkinaennusteessaan keskimäärin noin kuuden prosentin kasvua ja suosituimmilla alueilla jopa kymmenen prosentin kasvulukemia mökkikaupassa. Hinnoissa ennustetaan keskimäärin noin viiden prosentin nousua kasvua.

Mahdollisuus ympärivuotisen käyttöön on tärkeä kriteeri kesämökkiä valitessa.

Yksi tai kaksi huonetta ei riitä monille mökin ostajille. Uutuutena kysytään työtilaa, jossa voi tehdä etätöitä, ja kahdellekin henkilölle saatetaan tarvita omat, lämmitetyt työhuoneet hyvillä nettiyhteyksillä. Sähkötön mökki ei ole haluttujen listalla.

”Viime vuonna moni mökkiä etsinyt ei löytänyt halumaansa, joten tänä keväänä ostajia odotetaan olevan liikkeellä paljon”, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo tiedotteessa.

Mahdolliset liikkumisrajoitukset pääkaupunkiseudulla ja Turussa hidastaisivat mökkikauppaa.

Uudemmat omakoti-, pari- ja rivitalot löytävät nopeasti ostajan

Asunnonostajat arvostavat nyt omaa pihaa ja etätyötilaa.

SKVL:n markkinaennusteen mukaan omakotitalojen kauppamäärät lisääntyvät 4–5 prosenttia, rivitalojen 2–4 prosenttia ja kerrostalojen 1–2 prosenttia. Hintojen odotetaan nousevan samassa suhteessa kuin kysynnän.

Omakotitaloista kiinnostavimpia ovat 1990-luvun jälkeen rakennetut uudehkot talot. Vanhemmat remontoimattomat talot eivät ostajia juurikaan kiinnosta. Myös omakotitontteja kysytään nyt aiempaa enemmän. 

Kerrostaloissa yksiöiden kysyntä on nyt jonkin verran vähäisempää kuin suurempien perheasuntojen. Erityisesti Helsingissä suuremmat keskustan kerrostaloasunnot ovat poikkeuksellisen kysyttyjä jopa kaikkein kalleimmissa eteläisissä kaupunginosissa.

Vuokra-asuntomarkkinoilla eletään odottavaa aikaa

Pieniä vuokra-asuntoja on tällä hetkellä paljon vapaana erityisesti suuremmilla opiskelupaikkakunnilla. Etäopiskelu, etätyö sekä matkailun hiipuminen on aiheuttanut ylitarjontaa vuokra-asuntomarkkinoille.

Suurilla perheasunnoilla riittää edelleen kysyntää.

Suomen Kiinteistönvälittäjien ennusteen mukaan vuokrat alenevat uusissa vuokrasopimuksissa hieman. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti