veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Maakaasulämmityksestä luopuvalle tarjolla luopumistukea – vaihtoehtona kotitalousvähennys

Maakaasulämmityksestä luopuvalle tarjolla luopumistukea – vaihtoehtona kotitalousvähennys
31.8.2022

Valtio tukee pientalo-omistajia, jotka luopuvat maakaasulämmityksestä. Ensin on syytä miettiä omalle talolle järkevin lämmitysmuoto ja kysyä siitä tarjous parilta yritykseltä. Sitten kannattaa selvittää valtionavustukset, joita on kahdenlaisia tai harkita kotitalousvähennystä.

Pientalon omistaja voi hakea avustusta, kun vaihtaa öljy- tai kaasulämmityksestä vähemmän ympäristöä kuormittavaan lämmitysjärjestelmään.

Maakaasua pidetään fossiilisista polttoaineista vähiten haitallisena. Sillä voi lämmittää rakennuksia kuitenkin vain maakaasuverkoston lähellä, Kymenlaaksosta Uudellemaalle ja Pirkanmaalle. Niinpä maakaasulla lämpiää Suomen Omakotiliiton mukaan vain noin 4 000 pientaloa. 

Elyn tuki 4 000 tai 2 500 euroa

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myöntää maakaasulämmityksestä luopuvalle 4 000 euron tuen, kun uusi lämmitysratkaisu on maalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu tai kaukolämpö. Pirkanmaan ely-keskus käsittelee koko maan hakemukset.

Samoin kuin öljylämmityksestä luopujilla, tukipäätökseen ei vaikuta se, vaikka kaukolämpöä tuotettaisiin fossiilisesti, kuten turpeella.

Jos siirtyy vaikkapa puunpolttoon tai muihin kuin maa-, ilma-vesi- tai kaukolämpöön, ely-keskus myöntää 2 500 euron tuen.

Avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat ympärivuotisesti asuttavan pientalon – omakotitalon tai paritalon – tai sen osakkeita. Jos pientalolla on monia omistajia, heiltä kaikilta vaaditaan avustushakemukseen valtakirja. Hakijan tai valtakirjan antaneiden ei tarvitse itse asua talossa.

Avustusta myönnetään yksi per lämmitysjärjestelmä. Jos paritalossa on kaksi lämmitysjärjestelmää, niihin molempiin voi saada avustuksen. 

Avustus maksetaan, kun hanke on toteutettu suunnitelman mukaisesti ja hankkeen laskut on maksettu. 

Avustusta ei saa, jos uusi lämmitysjärjestelmä käyttää biokaasua tai -öljyä tai fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta. 

Haku alkanee lokakuussa

Maakaasulämmityksestä luopuva voi saada ely-avustusta, kun maakaasulämmityslaite on poistettu ja uusi lämmitysjärjestelmä on asennettu 7. huhtikuuta 2022 jälkeen.

Eduskunta on myöntänyt rahoituksen, jolla ely-keskus voi tukea noin 33 000 pientalon lämmitysremonttia.

Ympäristöasioiden asiakaspalveluryhmän päällikkö Vesa-Pekka Heikkilä Pirkanmaan ely-keskuksesta lupaa, että tietoa tulee verkkoon heti, kun uuden avustusmuodon järjestelmät valmistuvat. Tieto tulee myös siitä, kun määräraha loppuu.

Heikkilän valistunut arvaus elokuun loppupäivinä oli, että ympäristöministeriö laittaa avustukset haettavaksi lokakuun puolivälissä. 

Vaihtoehtona ARA tai kotitalousvähennys

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on jakanut öljy- ja maakaasulämmityksestä luopuville pientaloille energia-avustuksia vuodesta 2020. Ylitarkastaja Sini Sirén ARAsta odottaa, että avustus jatkuu ensi vuonna. Asia ratkeaa valtion budjettikäsittelyssä. 

Sekä ARA että ely-keskus avustavat koko remonttia: laitteistojen ja materiaalien hankintoja sekä töitä. 

ARAn energia-avustuksen voi saada, kun sekä luopuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä että parantaa energiatehokkuutta vähintään 44 prosenttia rakentamisajankohdasta. 

ARA-avustus on enintään 4 000 euroa asuntoa kohti, mutta jos energiatehokkuus paranee nollaenergiatasolle, avustusta voi saada jopa 6 000 euroa.

Tehon todentamiseksi ARA edellyttää avustushakemukseen E-lukulaskelmia. Tämä tarkoittaa energiatehokkuuden kehittymistä asunnon rakentamisvuodesta siihen, kun energiaremontti on valmis. Jos hakemus hyväksytään, ARA vaatii virallisen energiatodistuksen. 

Sekä E-lukulaskelmat että energiatodistus maksavat satoja euroja, mutta ARA-avustuksen saanut saa laskea ne suunnittelukuluiksi. 

Pientalossa asuvan  maakaasulämmittäjän vaihtoehto on myös kotitalousvähennys, jota myönnetään vain työn osuudesta (40 %). Jos remontilla on esimerkiksi kaksi maksajaa, molemmat voivat saada 2 250 euron vähennyksen, kunhan heillä on riittävästi maksettuja veroja, joista kotitalousvähennys voidaan tehdä. Omavastuu on aina 100 e /henkilö.

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä, kotitalousvähennyksestä puolisoilla ja vähennyksen tekemisestä on Veronmaksajien verkkosivuilla. Voit ladata myös Veronmaksajien oppaan Kotitalousvähennys kohenee.  

HUOMAA! Julkista tukea samaan energiaremonttiin voi saada vain kerran. Hakijan on siis valittava joko ely-keskuksen tai ARAn avustus tai verotuksessa kotitalousvähennys.

Hannu Kaskinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti