veronmaksajat.fi

KOTI

Ilmankostutin kotiin tilan ja toimintojen mukaan – näin saat rahalle vastinetta

Ilmankostutin kotiin tilan ja toimintojen mukaan – näin saat rahalle vastinetta
3.2.2020

Ilmankostuttimesta on hyötyä varsinkin talvikaudella. Huonetilan koko antaa osviittaa sopivan laitteen valintaan. Omat mieltymykset puolestaan määräävät, millaisista lisätoiminnoista on iloa. Myös laitteen hoito-ohjeisiin kannattaa tutustua jo ennen ostopäätöstä.  

1. Ilmankostutin hoitaa terveyttä ja taloa

Talvikaudella moni kokee saavansa ilmankostuttimesta apua ihon, silmien ja limakalvojen kuivuuteen. Suomessa sisäilmaa kuivattaa etenkin sähkölämmitys. Myös ulkoa tuleva korvausilma kuivattaa sisäilmaa etenkin pien- ja rivitaloissa, minkä huomaa varsinkin pakkassäällä.

Rakennuksen iälläkin on yhteys ilman kosteuteen. Vanhemmat talot ovat tyypillisesti vähemmän tiiviitä kuin uudet, joten niihin pujahtaa runsaammin kuivaa ulkoilmaa.

Ilmankostutin auttaa myös suojelemaan kuivuudesta kärsiviä materiaaleja, kuten asunnon puurakenteita, puisia kalusteita, herkkiä puisia soittimia ja parkettilattiaa.

2. Valitse ilmankostutin neliöiden mukaan

Ilmankostutin kannattaa valita kohdetilan koon mukaan. Keskimäärin kostuttimet on mitoitettu noin 40–50 neliömetrin kokoisia tiloja varten.

Suuremmissa kostuttimissa on kookkaampi vesisäiliö, ja yleensä suuremmat mallit ovat myös tehokkaampia. Suuriin tehoihin ei silti pidä takertua.

Silloin kun huoneisto on suurempi tai sokkeloisempi, rahoilleen saa paremman vastineen hankkimalla pikemminkin useamman pienen laitteen kuin yhden suuren.

3. Höyrystävä tai pisaroiva ilmankostutin

Kostuttimet tuottavat huoneilmaan joko kuumaa tai kylmää höyryä tai kostuttavat ilmaa ultraäänen avulla toimivalla pisaroinnilla.

Vettä höyrystävät laitteet riittävät yleensä noin 40 neliömetrin kokoiseen tilaan.

Ultraäänellä toimivat kostuttimet ovat pääsääntöisesti tehokkaampia pienemmissä tiloissa ja ne kuluttavat vähemmän sähköä. Joissakin laitteissa on kosteusmittari, jonka voi säätää tiettyyn tavoitetasoon. 

4. Tarvetta kostuttimen lisätoiminnoille?

Kostuttimien hintahaitari on laaja ja alkaa 40 eurosta. Lisätoiminnot kasvattavat hintaa. Esimerkiksi kosteusmittarilla varustettujen mallien hinnat alkavat noin 80 eurosta.

Muita lisäominaisuuksia ovat esimerkiksi automaattinen virrankatkaisu, pölyhiukkasten poistaminen, led-valo sekä mahdollisuus käyttää aromaattisia öljytippoja tuomaan huoneeseen tuoksua. Joihinkin kostuttimiin kuuluva yötila säästää virtaa esimerkiksi sammuttamalla näyttöjen valot.

Puntaroi, millaisista toiminnoista on oman taloutesi tarpeisiin nähden todellista hyötyä.

Mikäli asut alueella, jonka käyttövesi sisältää runsaasti kalkkia, harkitse kostutinta, jossa on veden tai kalkin suodatin. Pisaroiva kostutin saattaa nimittäin kuorruttaa asunnon kalkkipölyllä.

Myös kostuttimien muotoilu vaihtelee. Markkinoilta löytyy esimerkiksi sohvapöydälle tai hyllylle sopivia malleja.  

5. Sijoita, käytä ja puhdista oikein

Höyrystävä ilmankostutin kuumentaa veden hyvin kuumaksi, joten jos taloudessa on pieniä lapsia tai lemmikkejä, sijoita ilmankostutin turvalliseen paikkaan. Laita kostutin myös kauemmas materiaaleista, joille kuuma höyry voi olla haitallista, kuten tapeteista tai lastulevyhuonekaluista.

Ultraäänellä toimivista, pisaroivista malleista vesi laskeutuu alaspäin, mikä kannattaa huomioida laitteen sijoituspaikkaa miettiessä: pisaroivaa mallia ei kannata sijoittaa esimerkiksi kotiteatterin yläpuolelle.

Älä jätä kostuttimeen vettä lillumaan haitallisten pöpöjen kasvualustaksi. Laitteessa seisonutta vettä ei samasta syystä pidä käyttää kostuttamiseen.

Tyhjennä kostutin aina silloin, kun se ei ole käytössä, ja pidä se puhtaana.

Höyrystävät mallit ovat helppohoitoisia, niiden vesisäiliöt ja vastukset on hyvä puhdistaa kalkkisaostumista pari kertaa vuodessa.

Minna Takkunen

Asiantuntijana Gigantin myyntipäällikkö Tuomas Ollila.

Rahat, verot, työ & eläke, koti