veronmaksajat.fi

KOTI

Homekoira hätiin – korvaako se kuntotarkastuksen?

Homekoira hätiin – korvaako se kuntotarkastuksen?
15.3.2019

Suomessa toimii useita kymmeniä homekoiria, mutta milloin sellainen kannattaa kutsua paikalle ja saako koiran avulla luotettavaa tietoa rakennuksessa olevista homeitiöistä? 

Milloin homekoira hätiin?

”Eniten koirasta on hyötyä, kun on herännyt epäilys homeesta, on hajuhaittaa tai epämääräistä oireilua. Toinen tavallinen syy ovat talon osto- ja myyntitilanteet, jos halutaan varmistaa, että vanha talo on kunnossa”, Suomen Homekoirayhdistys ry:n puheenjohtaja Jaana Sagulin sanoo.

Korvaako homekoira kuntotarkastuksen?

”Ei korvaa. Suositus on, että koiraa käytetään kuntotarkastuksen lisäksi. Ensin homekoira tutkii talon ja jos se löytää jotain, tutkimusta osataan kohdentaa paikkoihin, jotka koira on merkannut. Homekoira on koulutettu tunnistamaan keskimäärin 20 eri homelajia, joita rakennuksissa tyypillisesti on.”

Miten luotettavan tiedon homeesta saa koiran avulla?

”Koulutettu koira löytää, jos jotain löydettävää on, eikä vääriä hälytyksiä tule. Koira paikallistaa kohteita, joista tulee rakenteiden läpi homeen hajua ilmaan. Se ei kuitenkaan kerro homeen määrää eikä laatua eikä ota kantaa terveyshaittaan. Joskus vaurio voi olla vähän eri kohdassa kuin koira merkkaa, koska ilmavirtaus voi tuoda hajun eri kohdasta. Moni käyttää kahta koiraa, millä löydös voidaan varmistaa.” 

Mitä homekoiran tutkimus maksaa?

”Homekoiran saa omakotitaloon keskimäärin ehkä 400–500 eurolla.”

Mitä sitten tehdään, jos koira merkkaa jonkin kohdan rakennuksessa?

”Aina suositellaan jatkotutkimuksia. Koira ei kerro tarkkaa sijaintia eikä sitä, miten haitallista hometta kohteessa on. Rakenne voi näyttää kuivalle ja puhtaalle, ja silti siinä voi olla mittavakin määrä hometta. Tarvitaan materiaalinäyte, joka tutkitaan laboratoriossa.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti