veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Aja helle ja paahde ulos – näin viilennät kotisi tehokkaasti

Aja helle ja paahde ulos – näin viilennät kotisi tehokkaasti
9.6.2021

Koti pysyy helteellä viileänä, kunhan pidät paahteen ja keskipäivän kuuman ilman visusti ulkona ja vältät lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

5 vinkkiä helteen torjuntaan ilman sähköa kuluttavia jäähdytyslaitteita

 1. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
 2. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
 3. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
 4. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä kesäyön ja aamun viileyttä tuuletuksessa
 5. Hyödynnä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. 

Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. 

Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. 

Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana.  

Aurinkosuojaus markiiseilla tehokasta

Aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän uudisrakennuksissa. Aurinkosuojauksessa suurin teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan.

Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella.  

"Tehokas aurinkosuojaus toteutuu ulkopuolisilla aurinkosuojilla, kuten markiiseilla. Myös sisäpuolisista aurinkosuojista, kuten säle- tai rullakaihtimista on apua. Tarjolla on muun muassa automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia sekä moottoroituja markiiseja", asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo tiedotteessa.

Hankkisinko kotiin tuulettimen tai ilmastointilaitteen? 

Jos helteet jatkuvat, sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin oloa helpottamaan.

Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta.

Vertaile energiamerkin tietoja ja valitse laite huolellisesti. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen. 

Neljä vinkkiä viilennyslaitetta valitsevalle

 1. Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia.
 2. Tarkista laitteen energialuokka (A–G) ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
 3. Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.
 4. Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen.

Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja kuumentaa sisäilmaa.

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. 

Ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija. Taloyhtiöllä on edelleen mahdollisuus asettaa ehtoja ilmalämpöpumpun asentamiselle tai jopa kieltää muutostyö, jos muutokset vaikuttavat esimerkiksi julkisivun ulkonäköön tai asentaminen ei ole teknisesti mahdollista rakennusta vahingoittamatta.  

Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia. 

Mitä tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa? 

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästää, kun käyttää laitteita vain tarvittaessa ja järkevästi.

Neljä vinkkiä järkevään koneelliseen jäähdytykseen: 

 1. Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
 2. Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.
 3. Huonekohtaiset laitteet: viilenna vain se tila, jossa viilennys on tarpeen, kuten makuuhuone.
 4. Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti