veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Aja helle ja paahde ulos – näin viilennät kotisi tehokkaasti

Aja helle ja paahde ulos – näin viilennät kotisi tehokkaasti
27.6.2022

Koti pysyy helteellä viileänä, kun pidät paahteen ja keskipäivän kuuman ilman visusti ulkona ja vältät lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

Neljä vinkkiä helteen torjuntaan ilman sähköa kuluttavia jäähdytyslaitteita

 1. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
 2. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
 3. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
 4. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä kesäyön ja aamun viileyttä tuuletuksessa.

Aurinkosuojauksella on suuri merkitys. Aurinkosuojauksen paras teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunoille saadaan estettyä kokonaan esimerkiksi markiiseilla, Motiva vinkkaa tiedotteessaan. Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisen aurinkosuojauksen.

Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. 

Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää huomattavasti matalammalla kuin talvella tai jopa sammuttaa kokonaan helteiden ajaksi.

Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana.  

Hankkisinko kotiin tuulettimen tai ilmastointilaitteen? 

Jos helteet jatkuvat, sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin oloa helpottamaan.

Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta, mutta niiden viilennyskyky on huonekohtaista. Viilennyslaite sopii sinne, minne ilmalämpöpumppua ei voi asentaa.

Vertaile energiamerkin tietoja ja valitse laite huolellisesti. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen. 

Viisi vinkkiä viilennyslaitteen valintaan

 1. Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia.
 2. Tarkista laitteen energialuokka ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
 3. Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.
 4. Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.
 5. Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa. 

Käytä laitteita järkevästi ja vain tarvittaessa. Näin säästät sähköä ja rahaa. Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan kymmenistä senteistä muutamaan euroon vuorokaudessa. 

Neljä vinkkiä järkevään koneelliseen jäähdytykseen: 

 • Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
 • Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.
 • Huonekohtaiset laitteet: viilennä vain se tila, jossa viilennys on todella tarpeen, esimerkiksi makuuhuone.
 • Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.

Minna Petäinen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 9.6.2021. Juttu on päivitetty 27.6.2022 (lisätty viilennyslaitteen valintavinkki nro 5). 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti