veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Hinnat, lainat, sijoitukset – mitä tapahtuu asuntomarkkinoilla?

Hinnat, lainat, sijoitukset – mitä tapahtuu asuntomarkkinoilla?
5.3.2020

Asuntokauppa on viime kuukausina piristynyt ja pankkien asuntolainatiskeillä käy melkoinen hulina. Miten asuntohinnat tässä vauhdissa kehittyvät? Mikä voisi uhata auvoisalta vaikuttavaa markkinatilannetta?

Asuntorahoittaja Hypon markkinakatsauksessa ennustetaan asuntomarkkinoille yleisesti ottaen melko valoisia näkymiä. ”Mutta pitää muistaa, että näkymät ovat hyvin erilaiset kasvukeskuksissa ja muuttotappioalueilla”, sanoo asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Taloustaidon podcast-haastattelussa.

”Eivätkä muuttotappioalueet ole pelkästään harvaanasuttua maaseutua, vaan joukossa on myös keskikokoisia kaupunkeja, joissa asuntomarkkinatilanne ei ole ollut erityisen myönteinen. Sellaisia kuin esimerkiksi Vaasa: Pohjanmaalla talous vetää aika vahvasti, mutta jos ihmisiä muuttaa pois ja väestö supistuu, asuntomarkkinat ovat haasteessa. Silloin ei aluetalouden hyväkään veto riitä.”

Asuntosijoittajan kissanpäivät takanapäin

Juhana Brotherus sanoo, että asuntosijoittajan kissanpäivät alkavat olla ohi. ”Finanssikriisin jälkeen asuntosijoittajat näkivät vuosien ajan vain laskevia korkoja, nousevia vuokria ja kasvavaa kysyntää, mutta nyt sijoittajalta vaaditaan aiempaa tarkempaa ja huolellisempaa työtä.”

”Se ei tarkoita, etteikö asuntosijoittamisella voisi edelleen tehdä kohtuullista tuottoa, mutta ehkä matalimmalla roikkuvat hedelmät on jo poimittu.” 

Mihin hävisivät ”helpot ja halvat” yhtiölainat?

Yhtiölaina on perinteisesti ollut paras ja kätevin ratkaisu, kun taloyhtiössä pitää tehdä esimerkiksi isoja peruskorjauksia. Yhtiölainat olivat myös pitkään edullisia verrattuna yksityishenkilöiden asuntolainoihin. Nyt monissa vanhoissa taloyhtiöissä seurataan melkeinpä sydän kylmänä uutisia siitä, miten yhtiölainojen saaminen on vaikeutunut.

Juhana Brotherus rauhoittelee, että läheskään kaikilla yhtiöillä ongelmia ei ole. Asuntojen hinta eli yhtiön vakuusarvo vaikuttaa olennaisesti lainan saamiseen, mutta myös esimerkiksi yhtiön omistusrakenne vaikuttaa, hän sanoo.

Podcast-haastattelussa Juhana Brotherus kertoo, mitä yhtiölainojen riskit merkitsevät pankeille ja miten taloyhtiöiden kannattaa toimia, jotta ne voivat varmistaa rahoituksen saamisen.

Kuuntele Taloustaito Podcast: Mitä tapahtuu asuntomarkkinoilla? Asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus vastaa

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti