veronmaksajat.fi

KOTI

Avioehto ja asumisaika – miten pitkään lesken pitää asua asunnossa?

Avioehto ja asumisaika – miten pitkään lesken pitää asua asunnossa?
25.2.2019

Aviopari osti asunnon puoliksi vuonna 2015. Toinen puolisoista kuoli keväällä 2018, ja leski jäi asumaan puolisoiden yhteiseen asuntoon. Puolisoilla ei ollut lapsia, joten leski peri kokonaan ensin kuolleen puolison. 

Puolisoilla oli täysin poissulkeva avioehto, joten leski ei saanut mitään avio-oikeuden nojalla. 

Nyt leski haluaa myydä asunnon. Verottajan mukaan lesken pitää asua asunnossa ensin kuolleen puolison kuoleman jälkeen vielä kaksi vuotta, jotta myyntivoitto olisi kokonaan verovapaa. Pitääkö tämä paikkansa?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Kyllä pitää, kun kyse on oman asunnon verovapaussäännöstä.

Leski on saanut puolet asunnosta kaupalla vuonna 2015. Toisen puolikkaan hän on saanut perintönä ensin kuolleelta puolisolta keväällä 2018.

Lesken ostaman puolikkaan omistusaika on alkanut siitä, kun hän on allekirjoittanut lopullisen sitovan kauppakirjan. Perityn osuuden omistusaika alkaa ensin kuolleen puolison kuolemasta. Koska omistus- ja asumisajan pitää täyttyä samanaikaisesti, on koko asunnon luovutusvoitto verovapaa oman asunnon luovutuksena vasta, kun leski on asunut asunnossa ensin kuolleen puolison jälkeen kaksi vuotta.

Jos leski myy asunnon ennen kuin hän on asunut siinä ensin kuolleen puolison jälkeen kaksi vuotta, on tällöin vain alun perin itse omistettu osuus eli puolet myyntivoitosta verovapaata oman asunnon luovutuksena.

Toisaalta perintöverotuksessa käytetty verotusarvo rinnastetaan todelliseen hankintamenoon. Myyntivoittoa laskettaessa perintönä saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintöverotuksessa käytetty verotusarvo.

Jos mieheltä perityn puolikkaan kauppahinta vastaa enintään asunnon puolikkaan perintöverotusarvoa lisättynä mahdollisilla kuoleman jälkeisillä asunnon puoliosuuden perusparannusmenoilla sekä voiton hankkimismenoilla kuten puoliosuuteen kohdistuvalla välityspalkkiolla, luovutusvoittoa ei synny tämän säännön perusteella myöskään mieheltä peritystä puolikkaasta, vaikka asunto myytäisiin heti miehen kuoleman jälkeen.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti